1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-Çin İkili İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı

Türkiye-Çin İkili İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ile Çin arasında en yüksek düzeyli istişare platformu olan Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi’nin (HİK) ikinci toplantısı, Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çin Başbakan Yardımcısı Cang Guoçing’in eş başkanlık yaptığı bu önemli toplantıya, her iki ülkenin ilgili bakanlıklarından üst düzey temsilciler de katılım sağladı.

İlk toplantısı 4 Kasım 2016’da Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi Toplantısı, 8 yıllık bir aranın ardından yeniden yapıldı. Toplantıda, Türkiye-Çin ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler de ele alındı.

Toplantı öncesinde, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile Çin Başbakan Yardımcısı Cang Guoçing, yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra heyetler arası toplantıya geçildi.

İPEK YOLU’NUN İKİ YAKASI

Bakan Mehmet Şimşek, toplantının açılış konuşmasında, Türkiye ile Çin’in, köklü kültürel ve tarihi bağları sayesinde binlerce yıllık bir İpek Yolu etkileşimine sahip olduğunu vurguladı. Bu ortak tarihsel geçmişin, iki ülke arasındaki işbirliğinin sağlam temeller üzerine inşa edilmesine olanak tanıdığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye’nin zor zamanlarında yanında olan Çin’in, Şubat 2023’teki büyük deprem felaketi sırasında yardım elini uzatan ilk ülkelerden biri olduğunu belirtti. Bu yardımdan dolayı Türk halkı adına şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in karşılıklı vizyonları doğrultusunda ikili ilişkilerin her alanda kararlılıkla ilerlediğini ifade eden Şimşek, bu ikinci HİK toplantısının, işbirliğini artırmaya ve karşılıklı siyasi güveni pekiştirmeye önemli katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Çin’in Türkiye’nin Asya’daki birinci ve dünyadaki üçüncü en büyük ticaret ortağı olduğunu dile getiren Şimşek, ticaretin güçlendirilmesi için sürdürülebilir ve dengeli bir yapı oluşturma arzusunu dile getirdi. Bunun, karşılıklı yatırımların artırılması, enerji işbirlikleri ve sektörler arası altyapı yatırımları gibi alanlarda yapılabileceğini ifade etti.

Çinli yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artışını memnuniyetle karşıladığını belirten Şimşek, Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişimi’ne destek sunduğunu ve bu çerçevede iki girişimin uyumlaştırılmasına yönelik Ortak Çalışma Grubu’nun ilk toplantısının Pekin’de gerçekleşmiş olmasının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Ayrıca, turizm alanındaki işbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini ve daha fazla Çinli turist ağırlamak istediklerini belirtti. Karşılıklı uçuşların artmasının, iki halk arasındaki kültürel bağları kuvvetlendireceğine inanıyor.

“TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI YATIRIMLAR İÇİN DOĞAL BİR CAZİBE MERKEZİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Bakan Şimşek, gelecek dönemde sanayi, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, ulaşım, finans, kültür ve sağlık alanlarındaki işbirliklerini güçlendirmeyi önemsediğini belirtirken, Türkiye’nin uluslararası yatırımlar için doğal bir cazibe merkezi olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin cari dolar kuruyla dünyanın 17., satın alma gücü paritesi dikkate alındığında 11. büyük ekonomisi olduğunu belirten Şimşek, son 20 yılda ortalama %5,5 oranında reel büyüme kaydettiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin 54 ülke ile Gümrük Birliği veya kapsamlı serbest ticaret

Türkiye-Çin İkili İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir