Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya platformu üzerinden işsizlik oranları ve ekonomi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Türkiye ekonomisine 1 milyon 31 bin yeni istihdam eklendiğini belirtti.
İŞ GÜCÜ İSTATİSTİKLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekim ayı iş gücü istatistikleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. “Enflasyonu tek haneli seviyelere çekmeyi hedeflerken, iş gücü piyasasındaki dengeleri de göz önünde bulunduruyoruz. Sıkı para politikalarının iş gücü piyasası üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla aldığımız istihdam dostu önlemler ve reel ekonomiyi güçlendiren adımların katkısıyla, istihdam oranımız artış göstermektedir” dedi.
Mevsim etkisinden arındırılmış verilere dayanarak, 2024 yılı ekim ayında geçen yılın aynı dönemine nazaran yaklaşık 1 milyon 31 bin yeni istihdam sağlandığını kaydeden Yılmaz, istihdam oranının 1,2 puan artarak yüzde 49’a ulaştığını vurguladı. Ayrıca, 2024 yılı ekim ayında iş gücüne katılım oranının yüzde 54,7 ile en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, bu artışlarla birlikte işsizlik oranının ekim ayında bir önceki aya kıyasla 0,1 puan artarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
‘SOSYAL REFAHI KALICI OLARAK ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’
Yılmaz, dezenflasyon sürecinin ekonomide öngörülebilirliği artırdığını ifade ederek, şu sözlere yer verdi:
“Ekonomi programımıza olan güvenle birlikte Türkiye’nin kredi risk primindeki (CDS) düşüş devam etmektedir. Bu kredi risk primindeki iyileşme, dış finansman maliyetlerine olumlu bir etki yaparak dış finansmana erişimi kolaylaştırmaktadır. Artan doğrudan yatırım ve portföy yatırımları, rezervlerimizi güçlendiriyor ve dezenflasyon sürecine katkıda bulunuyor.”
Fiyat istikrarının, ekonomide güven ortamını sağlamlaştırarak sürdürülebilir büyüme için sağlam bir zemin oluşturduğunu belirten Yılmaz, “Dengeli ve istikrarlı büyüme için daha elverişli bir ortam oluşturarak, yatırım ve istihdam artışı ile ekonomimizin potansiyelini geliştirmeye devam ediyoruz. Mesleki eğitim ve iş gücü piyasasına yönelik gerçekleştireceğimiz yapısal reformlarla yeni istihdam fırsatları yaratıp, insan odaklı ve kapsayıcı bir kalkınma anlayışıyla sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflerken, işgücü piyasasındaki dengeleri de gözetiyoruz.
Sıkı para politikasının işgücü piyasası üzerindeki etkilerini gidermek amacıyla uyguladığımız istihdam dostu politikalar ve reel ekonomiyi güçlendiren adımlarımızın…
— Cevdet Yılmaz (@_cevdetyilmaz) December 10, 2024