1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Finansal Okuryazarlık Platformu ile Eğitime Büyük Adım

Finansal Okuryazarlık Platformu ile Eğitime Büyük Adım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve artan yatırımcı sayısıyla birlikte finansal okuryazarlığın önemi de giderek artmaktadır. Tasarrufların etkin yönetimi ve potansiyel risklerden korunmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

Bu çerçevede Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), koordinatör kurum olarak belirlenmiş olup, bireylerin finansal farkındalıklarını artırmayı, karmaşık finansal hizmet ve ürünleri en iyi şekilde kullanmalarını sağlamayı ve finansal piyasaların sağlıklı bir şekilde gelişimini desteklemeyi hedefleyen Finansal Okuryazarlık Platformu (https://finansalokuryazarlik.gov.tr) hayata geçirilmiştir.

Platformda, “bankacılık”, “borsa”, “bütçe”, “kredi”, “kripto varlıklar” ve “yatırım” gibi altı kategoride toplam 55 eğitim videosu, kullanıcıların erişimine ücretsiz olarak sunulmaktadır. e-Devlet üzerinden platforma üye olan bireyler, tamamladıkları eğitim programlarına bağlı olarak 1. düzey, 2. düzey veya 3. düzey finansal okuryazarlık sertifikası alabilmektedir. Platformun açıldığı 22 Mayıs’tan itibaren videoların izlenme sayısı 1,3 milyonu aşmıştır ve bu sayının önümüzdeki dönemde daha da büyümesi beklenmektedir.

8 KAMU KURUMUYLA PROTOKOL

SPK, platform çalışmaları dışında, çeşitli bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla “Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalayarak, hedef kitlelere yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri gerçekleştirmeye başlamıştır.

Protokol çerçevesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milli Savunma Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Jandarma Genel Komutanlığı ile işbirlikleri gerçekleştirilmiştir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, gerçekleştirdiği duyurularla yaklaşık 60 bin personelinin platforma giriş yapmasını sağlarken, 404 organize sanayi bölgesi aracılığıyla 67 bin firmaya ulaşılmıştır. İŞKUR’un hayata geçirdiği İş Gücü Uyum Programları (İUP) ile özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına katılımları için finansal okuryazarlık eğitimi zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yaklaşık 100 bin kişi bu eğitimleri tamamlamıştır.

TOBB, hedef kitlelere yönelik çalışmalarını desteklemek amacıyla çalışma grupları oluşturmuş, oda ve borsalar, sektör meclisleri ve girişimci kurulları aracılığıyla yaklaşık 2 milyon üye firmaya duyurular gerçekleştirmiştir.

ASKERLERDEN KADINLARA KADAR

Her seviyedeki askerlere uzaktan finans eğitimi sunulurken, “Ticaretin Kadınları Buluşması” etkinliği aracılığıyla 4 ilde yüz yüze 400 kadın eğitime katıldı. Ayrıca, KAGİDER Pusula aracılığıyla 5 bin 600 kadın girişimci de finansal okuryazarlık platformuna yönlendirilmiştir.

İkili işbirliklerinin yanı sıra, “Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği” kapsamında Kayseri, Adana ve Konya gibi illerde çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Bu etkinliklere valilikler, yerel yönetimler, ticaret ve sanayi odaları, üniversiteler ile sivil toplum kuruluşları katılım göstermiştir.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARIYLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

Finansal Okuryazarlık Platformu ile Eğitime Büyük Adım
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir