1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yüksek Teknoloji ile Sanayiye Yenilikçi Destekler

Yüksek Teknoloji ile Sanayiye Yenilikçi Destekler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayimizin rekabet gücünü artıracak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir ve sürekli kılacak destek enstrümanlarımızı sanayicimizin ihtiyaçlarına ve koşullara uygun olarak sürekli güncelliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır, Sakarya Büyükşehir Belediyesini ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaretinin ardından, MÜSİAD Sakarya 21. Genel Kurulu’na katıldı. Burada, MÜSİAD üyelerinin 22 yıl süresince yaşanan zorlu süreçlerinin hem en yakın tanığı hem de bu yolculukta en yakın arkadaşları olduğuna vurgu yaptı.

Kacır, Türkiye’nin 2002 öncesinde üretim potansiyelinin sınırlı, kaynaklarının yeterince değerlendirilemediği ve iş gücünün kısıtlı olduğu bir yapıya sahip olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu durumu değiştirdiklerini ifade etti.

Reform niteliğinde gerçekleştirilen atılımlar ile birlikte siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasının asırlık kazanımlar getirdiğini söyleyen Kacır, Türkiye’nin son 17 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü vurguladı. Kacır, “Ülkemizin milli geliri 1 trilyon 260 milyar dolara ulaştı. Ürün ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkardık. Hizmet ihracatımız 112 milyar dolara yükseldi. Türkiye, bugün Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi bir biçimde ihraç eden ülke konumunda.” dedi.

Kacır, Türk sanayisini katma değerli üretim, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm başlıkları altında yeniden yapılandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, Dünya Bankası işbirliği ile yürütülen projelerin sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine 700 milyon doların üzerinde finansman sağladığını belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği içinde “Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu”nu hayata geçirdiklerini dile getiren Kacır, yeşil yatırımlar için 2030 yılına kadar 5 milyar avro finansman sağlama hedeflemekte olduklarını açıkladı.

Kacır, iş gücünün dönüşümünü sağlamak amacıyla model fabrikalar kurarak sanayicilere ve emekçilere yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında destek verdiklerini belirtirken, bu çerçevede Sakarya’ya da bir model fabrika kazandıracaklarını dile getirdi.

300 milyon avro finansman desteği sağladıkları dijital dönüşüm projeleri ile KOBİ’lere destek verdiklerini ifade eden Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde yüksek teknoloji yatırımlarına yönelik AR-GE’den üretime destek mekanizmalarının uygulandığını vurguladı. Toplam proje büyüklüğü 315 milyar lira olan 372 projeye başvuru aldıklarını ekledi.

Kacır, dış ticaret açığının azaltılması amacıyla 284 ürüne yatırım yapmayı teşvik etmek üzere uygun finansman sağladıklarını, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile elektrikli araçlardan güneş hücrelerine kadar stratejik alanlarda toplam 7 milyar doları aşan yatırımları ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini aktardı.

Sanayiyi katma değer ve yüksek teknoloji ile güçlendirme hedefinde kararlı olduklarının altını çizen Kacır, bu hedefe ulaşmak için sanayicilere olan desteklerin artırılmasının öncelikli meselelerden biri olduğunu belirtti.

Kacır, OSB yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile sanayicilerin sanayi alanlarına erişiminin kolaylaştırıldığını ve OSB içindeki boş alanların çevrim içi platformda yatırımcıların erişimine açıldığını açıkladı. Ayrıca yeni OSB’lerde stratejik yatırımlar için alan ayrıldığını ifade etti.

İzinsiz devir işlemlerine karşı alınan sıkı tedbirleri vurgulayan Kac

Yüksek Teknoloji ile Sanayiye Yenilikçi Destekler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir