Yanık ve Travma Derneği’nin Başkanı Prof. Dr. Emrah Şenel, yanık tedavisi konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekerek, yanıkların üzerine yağ, diş macunu veya zeytin gibi ürünler sürülmesi gerektiğine dair yaygın yanlış bilgilere karşı uyarıda bulundu. Şenel, “Hiçbir şey sürmeyin, bu işe yaramaz. Yanığın üzerine temiz bir bez örtüp hastaneye başvurun.” şeklinde konuştu.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev alan Şenel, Antalya’da gerçekleştirilen “1. Ulusal Yanık Kongresi”, “1. Avrasya Yanık Kongresi” ve “1. Ulusal Yanık Hemşireliği Kongresi” etkinlikleri için bulunduğunu belirtirken, Türkiye’nin yanık tedavisi alanında son 20 yılda uluslararası standartlara ulaştığını vurguladı.
Avrupa ve ABD’deki sağlık standartlarıyla eşdeğer uygulamaların Türkiye’de de hayata geçirildiğini ifade eden Şenel, yanık tedavisine yönelik akademik girişimlere ev sahipliği yapıldığını dile getirdi.
Yanıkların ciddi bir travma türü olduğuna dikkat çeken Şenel, ülkemizde yılda yaklaşık 400 bin kişinin yanık nedeniyle hastanelere başvurduğunu, bunların yarısının çocuk, diğer yarısının ise yetişkin olduğunu söyledi. En yaygın yanık türleri arasında ev kazalarına bağlı sıcak su yanıkları ve elektrik yanıkları öne çıkıyor. Çaydanlık ve banyo gibi sıcakta oluşan kazaların yanık vakalarında sıklıkla görüldüğünü belirtirken, ergen yaş grubundaki çocukların elektrikten kaynaklı ciddi yanıklar geçirdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Şenel, Türkiye’nin yanık tedavisi alanında çevre coğrafyaya da hizmet ettiğini ifade ederken, Suriye bölgesinden gelen yanık vakalarının çoğunlukla devlet tarafından ücretsiz tedavi edildiğini açıkladı.
Yanıkların tedavisinde ilk müdahalenin doğru yapılmasının hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Şenel, yanık sonrası yapılması gereken ilk adımlar arasında sıcak temasın azaltılması gerektiğini belirtti. “Yanığa maruz kalan bir organ, el ya da kol varsa, o bölgeyi çeşme suyunun altında 15-20 dakika tutmak şarttır. Yanığın üzerine hiçbir şey sürmeye çalışmayın. Yağ, diş macunu veya zeytin gibi maddeler sürülmesi gereksizdir. Sadece temiz bir bez örtüp hastaneye ulaştırmalısınız.” dedi.
Şenel, yanlış bir şekilde yanık üzerine sürülen steril olmayan malzemelerin enfeksiyon riskini artırarak kalıcı izlere neden olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
Yanık vakalarında, çocuk yaşının küçülmesiyle ölüm riskinin arttığını ifade eden Şenel, yanık kalıntılarının çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle yüz veya el bölgelerinde meydana gelen yanık izlerinin, çocuğun ve ailesinin yaşamını derinden etkileyebileceğini söyledi.
Son olarak, Türkiye’de son 20 yılda tüm yanık tedavileriyle ilgili alanında uzman oldukça geniş bir ekibin yetiştiğini ve 74 ünite ve merkezde yanıkların tedavisinin ardından fizyoterapi ihtiyaçlarının karşılandığını sözlerine ekledi.