Teknolojinin ilerlemesi, günlük yaşantımızda birçok işlemi kolaylaştırırken, aynı zamanda göz sağlığımız için ciddi tehditler de barındırıyor. Özellikle uzağı net görememe problemi olarak bilinen miyopi, teknolojik gelişmelerle birlikte büyük bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Günümüzde göz hastalıkları uzmanları, en çok gözlük ya da kontak lens kullanan hasta grubu ile karşılaşmaktadır. Miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının görülme sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının miyopi hastalığına sahip olabileceği öngörülmektedir. Bu bağlamda, Dünyagöz Hastaneler Grubu Etiler Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi ile miyopi ve astigmatizmanın artış nedenlerini ve tedavi yöntemlerini konuştuk. Doç. Dr. Tanrıverdi’nin, gözdeki kırma kusurlarının tedavisine yönelik son teknolojik lazer tedavileri hakkında paylaştığı bilgileri aktarıyoruz.
UZAK GÖRÜŞTE BÜYÜK TEHLİKE
Doç. Dr. Tanrıverdi, miyopinin artış nedenlerini şu şekilde ifade etti: “Günümüzde insanlar kapalı ofislerde daha fazla zaman geçiriyor, dışarıdaki etkinlikler azalıyor, ekranlı cihazların kullanımı artıyor ve bu da yakın mesafe aktivitelerini beraberinde getiriyor. İnsan, evrimsel olarak dış ortamda yaşamaya adapte olmuş bir varlıkken, kapalı mekanlarda yaşamaya başladıkça uzak görüş yeteneği azalmaktadır. Bu durum, gözdeki kırma kusurlarının artmasına neden olmaktadır.”
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doç. Dr. Tanrıverdi, günümüzde kırma kusuru olan hastalar için mevcut 4 temel tedavi yönteminin bulunduğunu vurguladı: “Bunlar gözlük, kontak lens, göz içi mercekler ve lazer tedavisidir. 18 yaş altındaki hastalarda genellikle gözlük ve kontak lens kullanımı önerilmektedir. Daha büyük hastalar için göz içi mercek ve lazer ameliyatı seçenekleri değerlendirilir. Bu hasta grubunda hastanın yaşı, kırma kusurunun diyoptri değeri, mesleği, günlük aktiviteleri, göz kornea kalınlığı ve anatomisi gibi faktörler, en uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tedavi öncesinde bu faktörlerin göz önünde bulundurulması önemlidir.”
SMILE PRO İLE 10 SANİYEDE OPERASYON
Son dönemde SMILE cihazının geliştirildiğini ve yeni adıyla SMILE Pro olarak anıldığını hatırlatan Doç. Dr. Tanrıverdi, “Bu yeni teknoloji, robotik kollar yardımıyla yapılan bir cerrahi süreci içeriyor. Hastalar, herhangi bir kapalı alana girmeden ameliyat olabiliyor. Lazer işlemi yalnızca 10 saniye kadar kısa bir sürede tamamlanmakta. Bu durum, hastaların ameliyata uyumunu artırmaktadır. SMILE Pro yönt