1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Katılım Finansında Küresel Rol Oynama Hedefi

Türkiye’nin Katılım Finansında Küresel Rol Oynama Hedefi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak, Türkiye‘nin katılım finansı alanında önemli bir rol üstlenmesi ve bu sektörün küresel finansal sisteme katkı yaparak güçlü pozisyonunu güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Halkbank Genel Müdürlük Binası’ndaki “Katılım Finans Sistemi ve IFSB ile İş Birliğinin Güçlendirilmesi” konulu forum, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, İslami Finansal Hizmetler Kurulu ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (CBFO-IFSB-TKBB Forumu) tarafından düzenlendi.

Kaymak, forum sırasında finans sektörünün teknoloji, türev ürünler ve borca dayalı büyüme gibi nedenlerden ötürü üretim-tedarik zincirinden bağımsız bir sektör haline geldiğini ifade etti.

Ayrıca, 2008 Küresel Finansal Krizi sonrasında borca ve faize dayalı küresel finansal yapının sorunları çözme konusunda yetersiz kaldığını ve mevcut yöntemlerin durumu daha da kötüleştirdiğine de dikkat çekti.

Uluslararası Finans Enstitüsü’ne göre, küresel borçluluğun 2024’ün ilk yarısında 2,1 trilyon dolar artarak 312 trilyon dolara ulaşacağının altını çizen Kaymak, bu borcun sürdürülebilirliğinin önemli bir tartışma konusu olduğunu belirtti. İslami finansın ‘adalet’, ‘ahlak’, ‘sürdürülebilirlik’, ‘sosyal refah’ gibi değerlere odaklanarak mevcut ekonomik sisteme alternatif sunma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

2023 yılı, küresel finansal mimarinin enflasyon, jeopolitik gerginlikler ve ticari kırılganlıklar gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Kaymak, buna rağmen küresel İslami finansal hizmetler sektörünün toplam varlıklarının 3,38 trilyon dolara ulaştığını kaydetti. İslami finans kuruluşlarının daha etkili risk yönetimi stratejileri geliştirmesi gerektiğini ve uluslararası ihtiyati standartların uygulanmasının önemini vurguladı.

Düzenleyici ve denetleyici çerçevelerin güçlendirilmesinin İslami finansın büyümesi açısından kritik olduğunu ifade eden Kaymak, İslami Finansal Hizmetler Kurulu gibi uluslararası kurumların standartlarının sektöre güven sağladığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından daha önce kamuoyuna açıklanan Katılım Finans Strateji Belgesi’nin, İstanbul Finans Merkezi projesinin temel taşlarından biri olan katılım finansını geliştirmek amacıyla hazırlandığını hatırlatan Kaymak, 2022-2025 döneminde katılım finansında bütüncül bir dönüşüm hedeflendiğini aktardı.

Kaymak, düzenlenen CBFO-IFSB-TKBB Forumunun, İslami finans alanında bilgi ve deneyim paylaşımını artırarak Türkiye ile IFSB arasındaki stratejik ilişkiyi güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti.

İslami Finansal Hizmetler Kurulu Genel Sekreteri Dr. Ghiath Shabsigh ise Türkiye’nin katılım bankacılığına önemli destek sağladığına ve global ölçekte İslami finansın hızla yayıldığına dikkat çekti. Shabsigh, İslami finansın 25-30 yıl önce başladığını ve şu anda 4 trilyon doların üzerinde bir aktif büyüklüğe ulaştığını belirtti.

İslami finansın, Müslüman nüfusun yoğun olmadığı ülkelerde de büyüdüğünü vurgulayan Shabsigh, Türkiye’de katılım bankalarının aktif büyüklüğünün yaklaşık 75 milyar dolara ulaşmasının önemine değindi.

Shabsigh, global ölçekte İslami finansın güçlendiğini ve daha fazla ülkenin bu konuyu ulusal gündemlerine dahil etmeye başladığını belirtti. Bu durumun, sektörde daha fazla yatırım çekme ve daha fazla seçenek sunma imkânı sağladığını ifade etti.

TKBB Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Çınar ise, katılım bankacılığı sektörünün bağlarını güçlendirerek finansal sistemin istikrarını ve sürd

Türkiye’nin Katılım Finansında Küresel Rol Oynama Hedefi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir