1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Ekonomisi Zirvede: 1 Trilyon Dolar Sınırı Aşıldı!

Türkiye Ekonomisi Zirvede: 1 Trilyon Dolar Sınırı Aşıldı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından “Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik” ana temasıyla gerçekleştirilen 15. Boğaziçi Zirvesi, ikinci gününde yoğun ilgi görüyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirve kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin ilk altı ayda yüzde 3,8 büyüdüğünü ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının 1990-2023 döneminde 9 kattan fazla arttığını vurguladı.

Bu yılın ilk yarısında Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasının 1 trilyon doları aştığını ifade eden Bolat, IMF verilerine göre Türkiye’nin dünyanın en büyük 11. ekonomisi konumuna geldiğini aktardı.

Son 22 yılda Türkiye’nin ihracatında kaydedilen önemli artışa dikkat çeken Bolat, “2002 yılında Türkiye’den ihraç edilen malların değeri 36,1 milyar dolardı. 2023 yılı itibarıyla bu rakam yaklaşık 255,6 milyar dolara ulaştı. Böylece ihracatımız 7 katına çıkmış oldu.” dedi. Ayrıca, hizmet ihracatının da aynı oranda büyüdüğünü belirtti.

Bolat, Türkiye’nin dünya mal ihracatındaki payının yüzde 1,08, hizmet ihracatındaki payının ise yüzde 1,35 civarında olduğunu aktararak, “Dünya ihracatındaki payımız 2020’den bu yana artış göstermektedir. Hizmet ticaretinde hedefimiz, 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 2’ye çıkarmak.” şeklinde konuştu.

“KÜRESEL E-TİCARET HACMİ, 2023 YILINA KADAR 5,8 TRİLYON DOLARLIK TARİHİ BİR BÜYÜKLÜĞE ULAŞMIŞ DURUMDA”

Bakan Bolat, küresel e-ticaretin uluslararası işbirliğini pekiştiren ve toplumların refahına katkıda bulunan önemli bir köprü haline geldiğini belirtti. E-ticaretin Türkiye’de, genel ekonomik büyüme hızının üzerinde bir gelişim gösterdiğine işaret etti. Küresel e-ticaret hacminin 2019’dan bu yana yüzde 75 oranında büyüdüğünü ve 2023 yılı itibarıyla 5,8 trilyon dolara ulaştığını ifade etti.

Türkiye’nin yatırımlar alanında elde ettiği başarıların, ülkenin daha iyi bir yatırım ortamı sağladığına dikkat çeken Bolat, “Şu an 270 milyar dolarlık yatırımla 83 binden fazla çok uluslu şirket Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Küresel doğrudan yabancı yatırımlar içindeki payımızı yüzde 1,5’e çıkarmayı hedefliyoruz.” diye ekledi.

Bolat, Türkiye’nin yabancı şirketler için sunmuş olduğu fırsatların altını çizerken, Türk inşaat firmalarıyla işbirliği yapmanın avantajlarına da değindi. Türk müteahhitlik firmalarının 1972 yılından bu yana 137 farklı ülkede 12 binden fazla projeye imza attığını belirtti.

“TÜRKİYE’NİN ABD’YE TİCARETİNİN ÖNÜNDEKİ BAZI ENGELLERİN AZALTILMASINI YA DA KALDIRILMASINI BEKLİYORUZ”

Bakan Bolat, Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacminin son beş yılda neredeyse iki katına çıkarak 35 milyar dolara ulaştığını ifade etti. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin de geçmişte belirlendiğini hatırlattı.

ABD’nin yeni yönetimi ile Türkiye’nin ABD’ye ticaretindeki bazı engellerin, özellikle tekstil ve demir-çelik ürünleri üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesini beklediklerini aktardı.

Bakan Bolat, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle olan ikili ticaret hacminin son dönemde önemli ölçüde artış gösterdiğini

Türkiye Ekonomisi Zirvede: 1 Trilyon Dolar Sınırı Aşıldı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir