Son dakika gelişmesine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomi gündemini değerlendiren Yılmaz, “Dünya ekonomisi 2020-2023 döneminde kümülatif olarak yüzde 11 büyürken, Türkiye ekonomisi yüzde 25,9 büyüme kaydetmiştir” şeklinde konuştu.
Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
2020-2023 yılları arasında dünya genelinde ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 2,6 iken, Türkiye bu dönemde yıllık ortalama yüzde 5,9 oranı ile dünya ortalamasının kat kat üstünde bir performans gösterdi. Türkiye ekonomisi, bu süreçte elde ettiği yüzde 25,9’luk büyüme ile dikkatleri üzerine çekmiştir.
2023 yılı itibarıyla, çeşitli zorluklara rağmen Türkiye ekonomisi yüzde 5,1 oranında bir büyüme gerçekleşmiştir. Bu başarı, ülkenin 14 yıllık kesintisiz büyüme trendinin devam etmesini sağlamıştır.
2002 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 5,4 seviyesine ulaşan büyüme ile milli gelir, Cumhuriyetimizin 100. yılı itibarıyla ilk kez 1 trilyon dolar eşiğini aşarak 1 trilyon 130 milyar dolara ulaşmıştır. 2002 yılında kişi başına düşen gelir 3 bin 600 dolar iken, 2023 yılında bu rakam 13 bin 243 dolara çıkmıştır. 2024 yılı için kişi başına düşen gelirin 15 bin dolar, 2025 yılı için ise 17 bin doları aşması hedeflenmektedir.
“Gelecek dönemde bu eğilimi devam ettirerek, dezenflasyon sürecini başarıyla tamamlayarak yeniden tek haneli enflasyon seviyelerine ulaşmayı ve kalıcı fiyat istikrarı dönemine geçmeyi amaçlıyoruz,” diyen Yılmaz, küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye’nin ekonomik performansına vurgu yaptı.
2023 yılı itibarıyla Türkiye, 255,6 milyar dolarlık rekor ihracat gerçekleştirmiş ve dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1,07 seviyesine yükseltmiştir. Bu dönemde artan belirsizliklere ve jeopolitik gerginliklere rağmen ihracatın güçlü bir çıkış sergilemesi dikkat çekmektedir. Yılmaz ayrıca, güvenin tesis edilmesi, ekonomik ve siyasi ortamın iyileştirilmesi ile Suriyeli vatandaşların vatanlarına güvenli, onurlu ve gönüllü şekilde döneceğini ifade etti.