Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen 6. Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’un Bakırköy ilçesinde bulunan bir otelde gerçekleştirildi. Törende Bakan Bolat, “Ticari Diplomasi Onur Ödülü” aldı.
Törende bir konuşma yapan Bakan Bolat, ayrıca DEİK’in 40. yıl dönümünü ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, geçen yılın hem dünya hem de Türkiye için zorlu bir yıl olduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, pandemi sonrası dönemde bölgedeki sıcak savaşların ve ardışık depremlerin etkilerini dile getirerek, ekonomik denge ve istikrar sağlama çabalarının içinde olduklarını vurguladı. Depremin yaralarını hızlıca sarma hedefinde olduklarını ve bu alanda önemli mesafeler kat ettiklerini belirtti.
İkinci yılını dolduran depremlerle ilgili olarak kalan işlerin bu yıl ve gelecek yıl içinde tamamlanacağını kaydeden Bolat, bu gelişmelerin kamu bütçesinde rahatlama sağlayacağını ve toplumun tüm kesimlerine olumlu etkide bulunacağını söyledi.
Geçen yıl yaklaşık 1 milyona yakın istihdam sağlandığını hatırlatan Bolat, işsizlik oranının uzun süredir tek haneli seviyelerde seyrettiğini ve ekonomik göstergelerde olumlu bir trendin bulunduğunu ifade etti.
Bugün Sanayi Üretim Endeksi verilerinin de açıklandığını belirten Bolat, kasım ayında bir önceki aya göre sanayi üretiminde artış yaşandığını, yıllık ve aylık bazda da yükselişin devam ettiğini aktardı.
Enflasyonda 31 puanlık bir azalma görüldüğünü bildiren Bolat, “Yüzde 75,5’lerden yüzde 44,5’lere geriledik. Önümüzdeki bir-iki ay içinde enflasyonda yüzde 30’lu rakamları konuşmayı umuyoruz.” şeklinde konuştu.
Bolat, Suriye’de yeni bir dönemin başladığını belirterek, ticaret ve yatırım ilişkilerinin derinleşeceğini ifade etti. Suriye halkı ve Türkiye arasında karşılıklı yarar sağlayacak projeler için önemli iş birliklerine gideceklerini vurguladı.
Türkiye’nin, Suriye’de yeniden inşaat ve normalleşme süreçlerinde kritik bir rol oynayacağına dikkat çeken Bolat, çalışmalara düzenli ve planlı bir şekilde devam edeceklerini ifade etti. Suriye’nin tarihi ve kültürel bağları dolayısıyla yeni dönemin başlamasını arzu ettiklerini aktardı.
“TÜRKİYE OLARAK, FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZE DÜNYADA EN FAZLA İNSANİ YARDIMI ULAŞTIRDIK”
Bakan Bolat, İsrail’in ateşkese yanaşmaması sebebiyle, 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ithalat ve ihracat işlemlerinin durdurulduğunu hatırlattı.
Ateşkes konusundaki uluslararası çabaların İsrail tarafından reddedildiğini söyleyen Bolat, “Türkiye olarak, Gazzeli Filistinli kardeşlerimize en fazla insani yardım ulaştırdık.” dedi.
Bakan Bolat, Türkiye’nin 2025 yılı için büyüme hedefinin yüzde 4 olduğunu belirterek, bu olumsuz koşullar altında bile dünya ekonomisinin yüzde 3,2 ve dünya ticaretinin yüzde 2,7 büyüdüğünü açıkladı.
“İGE, 2024’TE 100 MİLYAR LİRALIK İHRACAT KREDİSİ KEFALETİ SAĞLADI”
Eximbank’ın ihracatçılara destek vermekte önemli bir rol oynadığını dile getiren Bolat, Eximbank’ın sermayesinin 18 ayda 4 kat artırıldığını belirtti. Ayrıca, ihracat reeskont kredisi maliyetinin de önemli bir oranla düşürüldüğünü akt