Borsa İstanbul, Entegre Raporlama Derneği Türkiye (ERTA) ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) iş birliği içinde Uluslararası Sürdürülebilir Finans ve Sorumlu Yatırım Konferansı’nı gerçekleştirdi. Konferans, Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle başladı ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları Osman Çelik ve Abdullah Erdem Cantimur ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, KGK Başkanı Hasan Özçelik, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Ekrem Arıkan, ERTA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras ve diğer davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik, Orta Vadeli Planın (OVP) hedeflerine vurgu yaparak, programın amacı olan fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal değişikliklerle birlikte yüksek, kapsayıcı büyüme hedefine odaklandıklarını belirtti.
Çelik, “Programımızın temel dinamikleri, sürdürülebilir büyüme, fiyat istikrarı ve mali disiplin üzerine kurulmuştur. Cari açıkta önemli bir iyileşme görüldüğünü ifade edebilirim. Ağustos 2024 itibarıyla, Mayıs 2023’e göre yıllıklandırılmış cari açığın 44,4 milyar dolar azalarak 11,3 milyar dolar seviyesine düştüğünü bekliyoruz. Bu yıl cari açığın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranının yüzde 1’in altına inmesini öngörüyoruz, bu da OVP programımızdan önemli bir gelişmeyi ifade ediyor.” dedi.
Döviz rezervleri üzerine çizen Çelik, OVP’nin diğer bir başarı olarak rezerv birikimini vurgulayarak, bu artışın Türkiye’nin ekonomik kırılganlığını azalttığını ve finansal sürdürülebilirliği artırdığını kaydetti.
-“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, ÜLKELERİN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKEN BİR ALAN”
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cantimur da sürdürülebilirliğin dünya genelinde büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Sürdürülebilirliğin yalnızca bireyler veya devletler tarafından değil, tüm ülkelerin ortak bir sorumlulukla ele alınması gereken bir faaliyet alanı olduğunu belirtti.
Cantimur, çevreye zarar veren faktörlerle ilgili acil tedbirler alınması gerektiğini ifade ederek, bu konuda bireysel çabaların ötesinde bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği üzerinde durdu. “Bu mesele, sadece şirketlerin çözülebileceği bir konu değil. Kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının da sürece dahil edilmesi gerekiyor. Tüm kamu kuruluşlarının işlemlerinin denetlenmesi ve bu süreçlerin açıkça gösterilmesi zaruridir.” dedi.
“YEŞİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BORÇLANMA ARAÇLARININ TUTARI 317 MİLYAR LİRA”
SPK Başkanı Gönül, iklim krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi konuların sürdürülebilir finans anlayışını ve yeşil tahviller gibi finansal araçların önemini artırdığını vurguladı. 11. Kalkınma Planı çerçevesinde sürdürülebilir yatırımların finansmanının teşvik edilmesi gerektiğini hatırlatarak şunları ekledi:
“Kurulumuz, ülkemizin ilk ve tek ‘Yeşil ve Sürdürülebilir Borçlanma Araçları ve Kira Sertifikası Rehberi’ni Şubat 2022’de yayımlamıştır. Piyasa katılımcılarının talepleri doğrultusunda, yeni temalı sermaye piyasası araçlarının geliştirilmesi için mevcut rehberimizi güncellemeye yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.”
Yeşil ve sürdürülebilir tem