1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Şubat Ayında Enflasyon Verileri Açıklandı: Gıda Fiyatları Zirveye Ulaştı!

Şubat Ayında Enflasyon Verileri Açıklandı: Gıda Fiyatları Zirveye Ulaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayına ait enflasyon oranlarını açıkladı.

Şubat ayında enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 2.27 artış gösterirken, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 39,05 olarak belirlendi. Gıda enflasyonu da aynı dönemde aylık yüzde 3.17, yıllık ise yüzde 35.11 olarak kaydedildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verileri doğrultusunda gıda ve alkolsüz içeceklerin aylık enflasyonu yüzde 3.41 seviyesine ulaştı.

Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan bir dört kişilik ailenin gıda harcamasının bir önceki aya göre yüzde 5.39 arttığı görülüyor. “Mutfak enflasyonu” ise yıllık bazda yüzde 57,73 artış göstermesi dikkat çekti.

TEREYAĞI, YOĞURT, PEYNİR VE SÜT FİYATLARI ENFLASYONU ARTIRIYOR

Çiğ süt üreticilerinin düşük fiyatlardan dolayı sütlerini satamaması, TÜİK verilerine yansıyan şubat ayındaki fiyat artışlarında belirleyici oldu. En çok artış gösteren ürünler arasında tereyağı, yoğurt, süt ve peynir yer aldı. Özellikle süt fiyatlarındaki yükseliş dondurma fiyatlarında da yüzde 17.28’lik artışa neden oldu.

Tereyağının yıllık fiyat artışı yüzde 27.07 iken, şubat ayında yüzde 13.72 yükseldi. Yoğurt fiyatları ise yıllık yüzde 27.33 artış kaydederken, bir ayda yüzde 10.33’lük bir artış gösterdi. Süt, şubat ayında yüzde 9.13’lük bir artış yaşarken, yıllık artış oranı yüzde 22.21 oldu. Dondurma fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 45.49’a ulaştı. Peynirde ise şubat ayında yüzde 6.93, yıllık bazda ise yüzde 24.55’lik artış gözlemlendi.

“ÜRETİCİ KAZANAMIYOR, TÜKETİCİ DAHA FAZLA ÖDÜYOR”

Artışların büyük bir kısmının şubat ayı içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Üreticiler çiğ süt fiyatlarından memnun değil ve sıkıntı yaşıyor. Üretici ile alıcı arasında devam eden sıkıntılar, devletin sütleri süt tozuna çevirmesiyle birlikte daha da derinleşiyor. Üretici kazanamıyorum diyerek isyan ederken, tüketici de daha yüksek fiyatlar ödüyor. Bu durum, şubat ayının en çok dikkat çeken konularından biri oldu.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

YAŞ MEYVE VE SEBZEDEN FARK VAR

Diğer ürünlere göz attığımızda, örneğin dana etinde aylık artış yüzde 5.84, yıllık artış ise yüzde 35.55 olarak kaydedildi. Kuzu etinde yıllık artış yüzde 41.61, aylık artış ise yüzde 3.41’dir.

Taze sebze ve meyve şubat ayında yüzde 8.30 artarken, taze sebzede fiyat artışı yüzde 7.69 gerilemiştir. Taze meyvede yıllık artış ise yüzde 65.24 olarak kayıtlara geçti, sebzede ise bu oran yüzde 30.14 oldu.

PATATES EN TALİHSİZ ÜRÜN OLDU

Patates üreticileri, bu sene ciddi zorluklar yaşadı. Şubat ayında patates fiyatı yüzde 1.88 artarken, yıllık bazda yüzde 26.01 gibi bir düşüş yaşandı. Bu durum, üreticinin karşılaştığı sıkıntıları açıkça ortaya koyuyor.

Şubat Ayında Enflasyon Verileri Açıklandı: Gıda Fiyatları Zirveye Ulaştı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir