1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Organ bağışı farkındalığı arttırılmalı, hayat kurtarır!

Organ bağışı farkındalığı arttırılmalı, hayat kurtarır!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinliği çerçevesinde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Kadavradan yapılan bağışlar maalesef beklediğimiz düzeyde değil. Bu haftanın en önemli hedefi, organ bağışı konusundaki farkındalığı artırmaktır” şeklinde ifadelerde bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, organ bağışında bilinçlendirme ve bağış sayılarında artış sağlamak amacıyla düzenlendi. Etkinliğe katılan organ nakli yapılmış hastalar, yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversite bünyesinde toplamda 7 bine yakın organ nakli gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, organ bağışı farkındalığının sadece bir haftayla sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çekti. “Kadavradan bağışlar ne yazık ki istediğimiz gibi değil. Pratikte karaciğer ve böbrek gibi organları alamıyoruz. Bu haftanın hedefi, farkındalığı arttırmak ve yıl boyunca, İspanya ve İran gibi ülkelerde olduğu gibi, organ bağışlarını artırmaktır. Bir an geliyor ki, organ bağışı vericisi oluyorsunuz” dedi.

‘BEYİN ÖLÜMÜ İNSANLARA ANLATILMALI’

Kadavradan nakil sayılarına yönelik yaşanan düşüşe dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, beyin ölümü kavramının topluma iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı. “Dünyada şu ana kadar beyin ölümü gerçekleşip de hayata dönen bir hasta yok. Gerçek olmayan ve sağlam kaynaklardan desteklenmeyen bilgilerin yayılmasından kaçınmak gerekiyor. Çünkü sosyal medya toplumsal algıyı etkiler. Beyin ölümü yaşayan hastalardan elde edilecek dokular ve organlar, insanların hayatını kurtarabilir. Beyin ölümü kavramının mutlaka bir ölüm olduğunun anlatılması amacıyla bu tür toplantıları gerçekleştiriyoruz. Burada yapılan nakiller oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Çok şükür, dünyanın uygulayıp bizim yapmadığımız bir şey bulunmuyor” şeklinde konuştu.

HASTALARDAN ORGAN BAĞIŞI VURGUSU

40 yıl boyunca böbrek nakillisi olarak hayatına devam eden Emin Adnan (60), “Naklim, 1977 yılında Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu tarafından gerçekleştirildi. Bu, Türkiye’deki ilk böbrek naklinden biriydi. Şu anda sağlıklıyım ve yaşamımı sürdürebiliyorum. İnsanlar organlarını bağışlamak istiyor, ama öldüklerinde aileleri buna izin vermiyor. Bu durumun karşısındayım” dedi. Ayrıca, anne karnında böbrek yetmezliği teşhisi konulan Ahmet Döner (11), uzun süre ilaç tedavisi ile yaşadıktan sonra 2,5 yaşında nakil olduğunu belirtti. Ahmet Döner, “Bana organ bağışı yapıldı ve bu sayede yeniden doğdum. Doktorlar ’10 dakika yaşamaz’ demişti. Ama şu anda yaşıyorum. Organ bağışı hayat kurtarıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: İrem GÜNEYBAZ Kamera: Mehmet KILIÇASLAN.

Organ bağışı farkındalığı arttırılmalı, hayat kurtarır!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir