Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, memurlar için sıkıntılı bir durumda olduklarını belirterek, “Talebimiz, memurun rahat bir nefes alabilmesi, maaş artışının yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 43.93’e çıkarılması ve memurlara refah payı verilmesidir” şeklinde ifade etti.
“MEMUR MAAŞINA HARÇ VE CEZALAR ORANINDA ARTIŞ TALEBİ”
Kaya, Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, ocak ayında toplu sözleşme çerçevesinde bir memur maaş zammı ve enflasyon farkı beklediklerini dile getirdi. Ocak ayında toplu sözleşme zammının yüzde 6 olmasının öngörüldüğünü aktaran Kaya, enflasyon farkıyla birlikte yüzde 13 civarında bir artış beklediklerini söyledi. Ancak yeniden değerlendirme oranının yüzde 43.93, kira artışlarının yüzde 60.45, elektrik faturalarının iki katına çıktığı bir dönemde, memura yapılacak olan bu sınırlı artışın geçimlerini nasıl etkileyeceği konusunda endişelerini dile getirdi.
“MEMUR AÇLIK SINIRINA YAKLAŞIYOR”
Büyükşehirlerde en düşük memur maaşının 39 bin 177 TL olduğunu kaydeden Kaya, memurların bugünkü yaşam koşullarında nasıl varlıklarını sürdürebileceklerini sorguladı. Açıklanan yoksulluk sınırının altında maaş alan memurların gün geçtikçe açlık sınırına yaklaştığını vurgulayan Kaya, talebin daha insani bir yaşam sürdürebilmeleri için maaş artışının yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 43.93’e yükseltilmesi ve memurlara refah payı verilmesi olduğunu ifade etti.
“DOĞUM İZİNLERİ ARTIRILMALI”
Kaya, kamu çalışanlarının doğum izni konusuna da dikkat çekti. “Çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda büyütülmesi bizim geleceğimiz için çok önemlidir. Çalışan annelerin çocuklarına yeterli zaman ayırabilmeleri fiziksel ve duygusal sağlık açısından kritik bir faktördür. Ancak mevcut doğum izinleri, ailelerin kaliteli zaman geçirmesine olanak tanımıyor ve birçok sorun yaratıyor. Türkiye’deki doğum izni uygulamaları, birçok ülkeyle kıyaslandığında yetersizdir” değerlendirmesini yaptı.
“MEMURA YETERLİ DOĞUM İZNİ SAĞLANMALI”
Ebeveynlerin çocuk bakımıyla yeterince ilgilenememelerinin hem işlerinde hem de aile içi ilişkilerinde sorunlar oluşturmaya yol açtığını belirten Kaya, “Yeterli doğum izni, sadece ailelerin değil, toplumun da refahını artıracaktır. Uzun vadede daha sağlıklı ve güçlü bir neslin yetişmesine olanak tanıyacaktır. Kamu ve özel sektörde sürmekte olan ücretli doğum izni süresinin, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 toplamda 16 haftadan 6 ay ve üstüne çıkarılmasını; ayrıca bebek 2 yaşına gelene kadar kısmi çalışmanın teşvik edilmesini istiyoruz. Doğum izinlerinin gözden geçirilmesi ve bu konuda daha etkili adımlar atılması için Genç Sağlık Sendikası ve Kamu Birliği Konfederasyonu olarak taleplerimizi iletiyoruz” diye ekledi.
SAĞLIKTA EN AZ 50 BİN ATAMA TALEBİ
Kaya, Türkiye’nin sağlık personeli eksikliğine de dikkat çekerek, “Ülkemizde yaklaşık 800 bin civarında atama bekleyen sağlıkçı var. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Afet ve acil durumlarda sağlık çalışanlarının etkinliğini artırmak amacıyla 2025 yılı itibarıyla en az 50 bin atama yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu talebimizi bir kez daha kamuoyuna iletmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“3+1 MOBİNGE NEDEN OLUYOR”
Kaya, memur atamalarını etkileyen 3+1 sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulundu