Güven Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümünden Uzm. Dr. Fatih Fidan, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle kreş, yuva ve okul gibi kalabalık ortamlarda hızla yayılarak küçük salgınlara yol açabileceğini açıkladı.
Hastaneden elde edilen bilgiler doğrultusunda, soğuk havanın etkisini göstermesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, hem çocukların hem de yetişkinlerin kış boyunca bu enfeksiyonlarla karşılaşabileceğine dikkat çekti.
Uzm. Dr. Fatih Fidan, üst solunum yolu enfeksiyonlarının zayıflamış bağışıklık sisteminde daha ciddi bulgulara sebep olabileceği noktasında uyarılarda bulundu. Fidan, üst solunum yolu enfeksiyonlarının burun, boğaz, sinüsler ve gırtlak gibi alanları etkilediğini belirterek, “Bu enfeksiyonlar toplumda en sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Genellikle hafif seyirli olsa da, bazı durumlarda ağır geçerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Yaşamı tehdit eden durumlar ortaya çıkabileceğinden, risk altındaki grupların dikkatli olması gerekir.” şeklinde konuştu.
Fidan, enfeksiyonun belirtileri, nedenleri, önlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmanın önemine değinerek, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlar, kanser tedavisi görenler, organ nakli yapılanlar, doğuştan veya sonradan bağışıklık sistemi bozukluğu bulunan kişiler ile sigara içenlerin risk grubunda olduğunu vurguladı.
Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtilerinin enfekte olan solunum yolu bölgesine bağlı olarak değiştiğini ifade eden Fidan, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı, ateş, öksürük, baş ağrısı, yorgunluk ve genel halsizlik gibi durumların sık görüldüğünü, ayrıca ses kısıklığı ile kulak tıkanıklığı gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini belirtti. Belirtilerin genellikle enfeksiyonun ilk gününden birkaç gün sonra kendini gösterdiğini söyledi.
“Çocuklar, yılda ortalama 10 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebiliyor”
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaş grubu fark etmeksizin herkesin etkilenebildiğini kaydeden Fidan, özellikle çocukların bağışıklık sistemlerinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle bu enfeksiyonlara karşı daha yatkın olduklarını belirtti. Fidan, toplu yaşam alanlarında bu enfeksiyonların hızla yayılabileceğine dikkat çekerek, “Okul çağı çocukları yılda ortalama 10 defa üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebiliyor. Bu nedenle, kalabalık ortamlarda maske takmak, elleri sık sık yıkamak, öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burnu kapatmak ve hasta bireylerle mesafe bırakmak önemlidir. Ortak kullanılan oyuncaklar da enfeksiyonun bulaşmasına yol açabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları her mevsimde görülebilir; ancak kış aylarında soğuk hava, düşük nem, artan hava kirliliği ve kapalı ortamlarda geçirilen sürelerin uzunluğu gibi nedenlerden iyice artmaktadır.” dedi.
Fidan, üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinin amacının belirtileri hafifletmek, hastanın konforunu artırmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak olduğunu belirterek, “Bol sıvı alımı, yeterli dinlenme ve ortamın nemli tutulması büyük önem taşır. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, boğaz gargaraları ve burun spreyleri kullanılabilir. Ayrıca hastalık süresince düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Eğer belirtiler uzun sürerse veya kötüleşirse bir sağlık uzmanına başvurulması önemlidir. Antibiyotiklerin, enfeksiyonun bakteriyel olduğu kesinleşmedikçe kullanılmasını tavsiye etmiyoruz