Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son yayımladığı haftalık bülteninde, faaliyet izni bulunmayan kripto para borsalarına erişim engeli getirdiğini açıkladı. Türkiye’de yerleşik kişilere internet üzerinden izinsiz kripto varlık hizmetleri sunduğu tespit edilen ve yurt dışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren sitelere Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığı ifade edildi.
Bu kapsamda toplamda 108 internet sitesine erişim engeli uygulanmasına karar verildi. Engellenen sitelerin 50’den fazlası kripto para borsası niteliği taşıyor.
YASAL ÇERÇEVE TEMMUZDA OLUŞTURULMUŞTU
Türkiye’de kripto varlıklarla ilgili ilk yasal düzenleme, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile temmuz ayında yürürlüğe girmişti. Bu kanun ile birlikte, kripto para piyasalarının düzenlenmesi yetkisi SPK’ye verilmiş olup, bu sektörde hizmet sunacak platformların Kuruldan faaliyet izni alması gerektiği belirlenmiştir.
Söz konusu kanuna göre, Türkiye’de iş yeri açmak, Türkçe bir internet sitesi oluşturmak ya da burada yerleşik kişiler aracılığıyla doğrudan kripto varlık hizmetlerinin tanıtımı gibi faaliyetler, ülke sınırları içinde yapılan işlemler olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca, Türkiye’de ikamet eden kişiler için hizmet sunan yabancı kripto para platformlarına, burada gerçekleştirilecek faaliyetler için 3 aylık bir geçiş süresi tanınmıştır.
“YATIRIMCILARI KORUMA AMACINI TAŞIYOR”
Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurt dışında yerleşik bazı borsaların hâlâ Türkçe dil desteği sunduğunu ve Türkiye’deki kullanıcılara yönelik reklam ve tanıtım faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Mercan, SPK’nın almış olduğu erişim engeli kararlarının, ülkemizde kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf bir hale gelmesi ile yatırımcıların korunması amacı taşıdığını ifade etti.
Mercan, ayrıca Türkiye’deki kripto varlık borsalarının lisans süreci ve konuya ilişkin mevzuat çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Bu çalışmalar tamamlandığında, birçok borsanın faaliyetlerini sonlandıracağını ya da çeşitli düzenlemelere tabi olacağını öngördüğünü belirtti.
77 ŞİRKET, FAALİYETTE BULUNDUĞUNU BEYAN ETTİ
SPK verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları olarak faaliyet gösterdiklerini duyuran 77 şirket mevcut. Bu şirketlerden 14’ü, gelecekte kripto varlık hizmeti sunmayacaklarını beyan ederken, başvurusu işleme alınmayan 64 şirket de bu listede yer almaktadır.
SPK’nın kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, otomatik olarak Kurulca yetkilendirildiği anlamına gelmiyor. Söz konusu kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme almak üzere ayrıca başvuru yapmaları gerekecek.