1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi Derecelendirmeleri Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?

Kredi Derecelendirmeleri Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

S&P Global Ratings ve Fitch Ratings analistleri, Türkiye ekonomisine dair dikkat çekici yorumlar yaptılar. S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, “Türkiye’nin BB- notuna yönelik riskler dengeli. Odağımız, politika yapıcıların enflasyonu azaltması, yeterli net döviz rezervlerinin korunması ve bütçe açığının kademeli olarak daraltılmasıyla Türkiye ekonomisinin yumuşak bir iniş yapmasını sağlamak” ifadelerini kullandı. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri Başkanı Erich Arispe Morales ise, “Merkez Bankasının kademeli faiz indirim döngüsüne 2025 başında başlayacağını ve politika faizini 2025 yılı sonunda yüzde 29’a düşüreceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİLERİ BELLİ OLDU

Analistler, Türkiye’nin para politikasındaki sıkı duruşun 2025 yılında devam edeceğini ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyelerine gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye, 2024 yılını uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından ikisinin not artışıyla kapatmaya hazırlanırken, S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill ile Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, 2025 yılına yönelik beklentileri ve muhtemel not artışlarını AA muhabirine aktardılar.

Gill, Türkiye’nin 2023 sonu için enflasyon tahminlerini yüzde 42’den 45’e revize ettiklerini belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin Türkiye ekonomisinin en büyük zorluğu olduğunu vurgulayan Gill, “Bu süreç zorlayıcı; özel tüketim ise oldukça dayanıklı. Türk yetkililerin, talebi tamamen düşürmek yerine yumuşatmayı amaçladıkları görülüyor” dedi.

Gill, döviz kurundaki gelişmeler gibi birçok etkene dikkat çekerek, “2025 yılı sonu için enflasyon öngörümüz yüzde 24. 2026 sonunda enflasyonun yüzde 15’in biraz üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Tek haneli enflasyonu ise 2027 sonunda görebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE NE ZAMAN GİDEBİLİR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararlarında ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyeceğini öngören Gill, ilk faiz indiriminin asgari ücret görüşmelerinin ardından 2025’in ocak veya şubat aylarında yapılabileceğini ifade etti.

Bu ayki toplantıda TCMB’nin para politikasında bir gevşeme olasılığının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Gill, “Faiz indiriminin bu ay mı yoksa ocakta mı olacağı arasında büyük bir fark yok. Daha önemli olan, piyasalara verilecek mesajlar ve indirimin boyutudur. İhtiyatlı bir yaklaşım sergileyerek, ilk indirimin 250 baz puan civarında olacağını tahmin ediyorum. Politika faizinin mevcut enflasyon seviyesinin üstünde seyretmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ABD GÜMRÜK VERGİLERİ TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYEBİLİR

Türkiye’nin kredi notundaki olası artış hakkında yorum yapan Gill, ülkenin durağan görünümünün sürdüğünü belirtirken, “Türkiye’nin BB- notuna yönelik riskler dengeli. Odağımız, enflasyonu düşürme, yeterli döviz rezervlerini koruma ve bütçe açığını azaltma çabaları” dedi. Ayrıca, Türk hane halkının Türk lirasına olan güveninin yeniden tesis edilmesinin not üzerindeki etkisini değerlendirerek, “Döviz mevduatlarının toplam mevduatın hala yüzde 42-43’ünü oluşturması, bu oranın düşmesi halinde notun yükselmesi yönünde bir baskı oluşturabilecektir” ifadesinde bulundu.

Yeni ABD hükümetinin Avrupa’daki ülkeler üzerinde gümrük tarifeleri uygulama tehdidinin bulunduğunu hatırlatan Gill, bu durumun Türkiye’nin ekonomik dengeleri üzerinde dolaylı etkileri

Kredi Derecelendirmeleri Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir