Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ekonomi ve çevre sorunlarına kalıcı çözümler üretmek amacıyla Akdeniz kentlerinin işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini ve bu sürecin ASCAME liderliğinde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen Meda Week İş Forumu, Akdeniz’deki 23 ülke ve 300’den fazla ticaret ve sanayi odasının bir araya geldiği uluslararası bir etkinlik olarak öne çıktı. Bu forum, Barselona Ticaret ve Sanayi Odası ile ASCAME’nin ev sahipliğinde gerçekleşti ve etkinliğe MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile ASCAME ICT Komisyonu Başkanı olarak katılım gösterdi. Akdeniz kentlerinin ticaret ve sanayi odaları, iş STK’ları, özel sektör temsilcileri ve kamu kuruluşları da bu önemli buluşmada yer alarak, ikili görüşmeler ve özel networking toplantılarıyla iki gün boyunca işbirliğini artırmayı hedefledi. Meda Week’te güncel ekonomik ve siyasi durumlar üzerinde değerlendirmeler yapıldı ve Akdeniz Dijital Forumu’nda dijital entegrasyon, yenilikçi şehirler ve Akdeniz turizminin yeniden tasarlanması gibi konular ele alındı.
“Akdeniz havzasında yapılacak iş birlikleri çok önemlidir”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çakır, Meda Week İş Forumu’na ilişkin değerlendirmesinde, ASCAME’nin güçlü bir network oluşturduğunu belirtti. Mersin iş dünyasının bu uluslararası ağa katkı sunduğunu ve Akdeniz’deki yeni işbirliklerinin barış ve huzurun geliştirilmesine katkı sağladığını vurguladı. Ekonomi ve çevre meselelerine kalıcı çözümler bulunabilmesi için Akdeniz kentlerinin ASCAME liderliğinde bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Çakır, “Akdeniz, üç kıtayı bir araya getiren bir denizdir ve bu bölgede yapılacak işbirlikleri büyük önem taşımaktadır. Türkiye, Akdeniz’in önde gelen ülkelerinden biridir. Mersin olarak biz de önemli bir liman kentiyiz. ASCAME aracılığıyla 300 ticaret ve sanayi odasıyla bağlantı kurma fırsatı buluyoruz. Bu toplantılarla İspanya’nın limon başkenti Murcia ile görüşmelere başladık. Mısır ve Fas ile de narenciye alanında ortak hareket etme imkanlarını görüştük” dedi.
“Mersin’i dünyayla bütünleştirmeye devam edeceğiz”
Akdeniz Havzası’nın ekonomisinin KOBİ’lere dayandığını belirten Çakır, “Bu nedenle ASCAME ile birlikte küresel iklim değişikliği, sektörlerin dijitalleşmesi, tarım, lojistik, turizm ve sanayi gibi birçok alanda AB fonlarını kullanarak ortak projeler geliştirme çabasındayız. Mersin, ASCAME’de bir izleyici veya katılımcı konumunda değil, aksine komisyon başkanlıkları yapan ve önerileri dinlenen bir oda olmayı başarmıştır. MTSO olarak öncelikli hedefimiz ekonomik katkılar sağlamak olsa da, bunun yanı sıra ASCAME’nin gücünü etkin bir şekilde kullanarak kentimizin limanından serbest bölgesine, üniversitelerinden teknoparklarına, OSB’lerinden yenilik merkezlerine kadar 22 ülkedeki eşdeğer kurumlarla bağlantılar kurarak Mersin’e katma değer sağlamaktır. MTSO olarak Mersin iş dünyasını ve şehrimizi global ölçekte bütünleştirmeye ve köprüler kurmaya devam edeceğiz.” – MERSİN