Türk Hematoloji Kongresi, Antalya’da gerçekleşti. Kongrede Türkiye’den ve yurtdışından sayısız hematolog bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta sonu ben de bu önemli etkinliğe katıldım. Kongrenin ana teması, hematolojide yapay zekanın teşhis ve tedavi süreçlerindeki rolüydü. Bunun yanı sıra, kongre alanına getirilen bir robot, katılımcıların yoğun ilgisini çekti.
YAPAY ZEKA ANALİZİ
Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, yapay zeka uygulamalarının hematoloji alanında önemine vurgu yaparak, “Kanserden anemiye kadar pek çok hastalığı kapsayan hematoloji alanında yapay zeka 2024 yılında devrim niteliğinde gelişmelere yol açıyor. Yenilikçi yapay zeka platformları sayesinde kanser hücreleri saniyeler içinde tespit ediliyor, klinik deneylere erişim süreçleri hız kazanıyor ve hastaların tedavi süreçleri kişiye özel hale getiriliyor” ifadelerini kullandı.
HAYAT KURTARAN MÜDAHALE
Prof. Dr. Ar, yapay zeka destekli sistemlerin kan örneklerinde abnormal hücreleri tespit etme konusundaki yüksek hassasiyetine dikkat çekerek, “Bu sistemlerin doğruluk oranı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor. Bu sayede hekimler, hızlı bir şekilde tedavi kararları alarak, hastalara en erken aşamalarda müdahale edebilme fırsatını buluyor” dedi. Ayrıca, yapay zeka ile entegre bir yazılım geliştirdiklerini belirten Ar, “Gelen hastaların hematolojik açıdan hangi hastalık grubuna yönlendirileceği kısmı tamamlandı. Şu anda her hastalık grubu için bilimsel alt komiteler, özgü algoritmalar geliştirecek. Böylece hasta geldiklerinde tanı süreçleri hızlandırılmış olacak” dedi.
‘DEMİR GİBİ TÜRKİYE’ PROJESİ
TÜRK Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, demir eksikliğinin Türkiye’de ve dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirerek, “Demir, dünyada ve ülkemizde çocuklarda en yaygın besinsel eksikliktir. DSÖ verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 24.8’i anemi tedavi edilmektedir. Anemik olguların yarısında demir eksikliğinin neden olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde, özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar arasında demir eksikliği görülme oranı yüksektir. Doğurganlık çağındaki kadınlar arasında demir eksikliği oranları yüzde 30’un üzerindedir” dedi. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Demir Gibi Türkiye” projesi ile çocuklara demir desteği sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Cangül, “Bu program, bebeklerde demir eksikliği sıklığını azaltmada etkili olmuş ve aileler arasında farkındalığı artırmıştır. Ayrıca gebelere de demir desteği verilmektedir” şeklinde konuştu. Demir eksikliğini önlemek için beslenme düzeninin de önemine değinen Cangül, “İlk 1 yaşta bebeklere inek sütü verilmesi önerilmez. Demir açısından zengin gıdalar arasında kırmızı et, kuru baklagiller, kümes hayvanları, balık, kuru üzüm ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır” dedi.