İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna konulu liderler zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, önceliklerinin bu zorlu dönemlerde “İngiliz halkının güvenliğini ve ulusal çıkarlarını” korumak olduğunu ifade etti.
Starmer, savunma harcamalarını artırma kararı aldığını, bu konuyu ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğünü ve bugün düzenlediği zirvenin de İngiltere’nin güvenliğini koruma amacını taşıdığını vurguladı. Zirve sırasında, “İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerle birlikte Ukrayna için bir plan geliştirme ve sonrasında bu planı ABD ile görüşme konusunda mutabık kaldık.” şeklinde konuştu.
Zirvede belirlenen hedefin, barış müzakerelerinde “Ukrayna’yı en güçlü konuma getirmek” olduğunu belirten Starmer, ayrıca İngiltere ve Ukrayna arasında dondurulmuş Rus varlıklarıyla desteklenecek 2,2 milyar sterlinlik yeni bir kredi anlaşması imzalandığını hatırlattı.
Lancaster House’da düzenlenen zirveye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gibi önemli isimler de katıldı. (Raşid Necati Aslım – Anadolu Ajansı)
YENİ ANLAŞMA DETAYLARI
Starmer, Ukrayna ve İngiltere arasında yeni bir anlaşma imzalandığını duyurdu.
Başbakan, “Ukrayna’nın Belfast’te üretilecek 5 binden fazla hava savunma füzesini alması için 1,6 milyar sterlinlik İngiltere ihracat finansmanını kullanmasına olanak sağlayan yeni bir anlaşma duyuruyorum. Bu, savunma sanayimizde istihdam yaratacak.” dedi.
Starmer, “Geçmişten dersler çıkararak, bu anlaşmanın Ukrayna’daki kritik altyapının korunmasında ve barış sürecinde ülkenin güçlendirilmesinde ‘hayati öneme’ sahip olduğunu” belirtti. Ayrıca, “Rusya’nın kolayca ihlal edebileceği Minsk gibi bir anlaşmayı kabul edemeyiz.” ifadesini kullandı. Başbakan, yeni anlaşmada her ulusun Ukrayna’ya destek verme konusunda “elinden gelenin en iyisini” yapması gerektiğine dikkat çekti.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer (sağda) ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (solda) zirveye katıldı. (Raşid Necati Aslım – Anadolu Ajansı)
ZİRVEDEKİ KARARLAR
Starmer, zirvede birçok liderle yapılan görüşmeler sonucunda üzerinde uzlaşılan noktaları açıkladı:
“Öncelikle Ukrayna’ya askeri yardım akışını sürdüreceğiz ve Rusya’ya ekonomik baskıyı artırmayı sürdüreceğiz. İkinci olarak, kalıcı bir barışın sağlanması gerektiği ve Ukrayna’nın müzakere masasında yer alması gerektiği konusunda anlaşmaya vardık. Üçüncü olarak, olası bir barış anlaşmasında Ukrayna’nın savunma yeteneklerini artırmayı sürdüreceğiz. Dördüncü olarak, Ukrayna’daki barışı garanti altına almak ve desteklemek amacıyla gönüllü ülkelerden oluşan bir koalisyon oluşturulması konusunu ele alacağız.”
GÜÇLÜ ABD DESTEĞİ GEREKİYOR
Starmer, bu plana gönüllü ülkelerin aciliyetle odaklanacağını ifade ederek, “Ancak Avrupa’da barışı korumak için bu çabanın güçlü ABD desteğine ihtiyacı var.” dedi.
Alınan kararların uygulanmasının takibi için yakın gelecekte liderlerle yeniden bir araya geleceklerini belirten Starmer, Trump ile görüşmesinden elde edilen sonuçların koalisyonun ABD desteğini alacağından yana olduğu ifade etti.
Starmer, koalisyona İngiliz askeri göndermenin Rusya