İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa ve birkaç ülkeyle birlikte, Ukrayna’da savaşı sona erdirmek amacıyla bir plan üzerinde çalışmak için Ukrayna ile anlaştıklarını açıkladı. Bu planın ilerleyen dönemlerde ABD ile de ele alınacağı belirtildi.
BBC’ye verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Washington’da yaşanan tartışmayı ofisinde izlediğini aktaran Starmer, “Bu tür çatışmalara kimse tanıklık etmek istemez. O gün hemen Trump ve Zelenskiy’i aradım. Çünkü Avrupa ve İngiltere’nin güvenliği açısından önemli olan, Ukrayna’da kalıcı bir barışa odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Starmer, tartışmanın geriliminin arttığı anlara referans yaparak, o gün Trump ve Zelenskiy dışında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüştüğünü belirtti.
Görüşmelerin amacının taraflar arasında bir diyaloğu geliştirmek olduğuna dikkat çeken Starmer, “İngiltere, Fransa ve muhtemelen birkaç ülke ile birlikte, savaşı durduracak bir plan üzerinde çalışmak için Ukrayna ile anlaşma sağladık. Bu planı daha sonra Amerika ile de görüşeceğiz.” dedi.
Trump ve Zelenskiy arasındaki tartışmadan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Starmer, Trump ile birkaç kez yüz yüze veya telefonla yaptığı görüşmelerde, onun da Ukrayna’daki savaşın sona ermesini istediği sonucuna vardığını aktardı.
Starmer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dışında, herkesin bu savaşı sona erdirmek istediğine inanıyorum. Bu nedenle geçtiğimiz gece bir adım attık ve savaşı sona erdirecek bir plan üzerinde çalışmaya başladık. Bu plan ABD ile yapılacak görüşmelerde önemli bir aşama kaydedecek.”
“PUTİN’E GÜVENMEM, BU YÜZDEN GÜVENLİK GARANTİSİ İSTİYORUM”
Ukrayna halkının da savaşın devamını istemediğini ifade eden Starmer, “Bu durum bizim ulusal çıkarlarımızla da çelişiyor.” şeklinde konuştu.
Starmer, Trump’ın savaşın sona erdirilmesine yönelik tüm önerilerinin kalıcı barış sağlamak amacı taşıdığını belirterek, bu konuları geçtiğimiz haftaki görüşmelerde değerlendirdiklerini anlattı.
Zelenskiy’nin anlaşmalar konusundaki kaygılarına da dikkat çeken Starmer, “Geçmişte Minsk Anlaşmaları gibi bozulacak bir anlaşma yapılamaz. Zelenskiy, korunacak bir anlaşma istemekte haklı. Eğer bir anlaşma yapılacaksa, bunun gerekliliklerini geniş bir şekilde ele almalı ve sağlam bir güvence sağlanmalıdır.” dedi.
Ukrayna ile görüşmenin, Ukrayna olmadan gerçekleştirilemeyeceğini vurgulayan Starmer, “Bir anlaşma olursa, çatışmaların sona ermesini ve bu anlaşmanın korunmasını sağlamalıyız. Aksi halde Putin geri dönecektir. Geçmişte buna şahit olduk. Bu riski göz önünde bulundurmalıyız. Bu yüzden anlaşmanın kalıcılığından emin olmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Starmer, “Putin’e güvenmiyorum, bu yüzden güvenlik garantisi talep ediyorum.” diyerek, Putin’in geçmişte tekrar saldırı gerçekleştirdiğini hatırlattı.
Starmer, “Kısa vadede bozulacak bir anlaşmanın hiçbir anlamı yok.” görüşünü dile getirdi.
“ABD VE AVRUPA İLİŞKİLERİMİZİ SÜRDÜRMEMİZ GEREKİYOR”
Öte yandan Zelenskiy ve Trump’a barış anlaşmasının sağlanması konusunda güvendiğini ifade eden Starmer, son zamanlardaki tutarsız söylemlere rağmen Trump’ın kalıcı barış arzusuna inandığını belirtti.