Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Hakkaniyetli bir genişleme politikasının Birliğin en önemli jeopolitik aracı olduğu açıktır. Türkiye gibi kıtanın refahı ve güvenliğine önemli katkılar sunan bir aday ülkenin katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur.” ifadelerini kullandı.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Beşinci Zirvesi Genel Oturumu’nda konuşan Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a nazik daveti için teşekkür etti.
Bugün burada Avrupa’nın karşı karşıya olduğu çeşitli güvenlik sorunlarını ele almak üzere toplandıklarını belirten Erdoğan, güvenlik tehditlerinin yalnızca askeri unsurlarla sınırlı olmadığını, enerji arzı ve siber saldırılar gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Huzurumuza, istikrarımıza ve refahımıza kasteden tehditlerin önemli bir kısmı tek başımıza üstesinden gelemeyeceğimiz boyutlara varmıştır.” dedi. Ayrıca, Avrupa Siyasi Topluluğu’nu kıta için ortak tehditlerin ele alındığı bir platform olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Ukrayna’daki savaşın etkilerine dair de yorumda bulunan Erdoğan, savaşın uzamasının diplomasiye alan bırakmadığını belirtirken, her iki tarafı da masaya davet eden bir müzakerenin önemini vurguladı.
“GAZZE’DE BİR YILDIR SÜREN SOYKIRIM İNSANLIĞIN ORTAK UTANCIDIR”
Erdoğan, geçen hafta Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü hatırlatarak, her iki görüşmede de barış çağrısında bulunduklarını kaydetti. Orta Doğu’daki trajedilere değinen Erdoğan, “Gazze’de bir yıldır süren soykırım tüm insanlığın ortak utancıdır.” dedi.
Bu bağlamda, İsrail’in Batı Şeria ve Lübnan’a yönelik saldırılarına da dikkat çeken Erdoğan, ateşkesin sağlanması ve insanî yardımların bölgeye ulaştırılması için baskı yapılması gerektiğini ifade etti.
“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE GİRİŞİM BAŞLATTIK”
Başkan Erdoğan, İsrail’e silah transferinin durdurulmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler’de bir girişim başlattıklarının altını çizdi. Ayrıca, Filistin’in devlet olarak tanınmasının önemine de dikkat çekti.
Erdoğan, Avrupa’daki terörizme karşı işbirliği ve dayanışmanın önemine işaret ederek, özellikle PKK ve FETÖ ile mücadelede somut işbirliği beklentilerini dile getirdi. DEAŞ’ın Suriye ve Irak’taki kayıplarına rağmen hala küresel güvenliği tehdit ettiğini vurguladı.
“ORTAKLARIMIZLA İSTİŞARELERİ VE İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
Türkiye’nin, Avrupa-Atlantik bölgesinde önemli bir katkı sağlayan ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Erdoğan, NATO müttefikleriyle işbirliğini sürdürdüklerini ifade etti.
Erdoğan, “AB’nin savunma alanındaki gayretlerine Türkiye’nin tam olarak dahil edilmesi Avrupa’nın barış ve güvenliği için olmazsa olmazdır.” dedi. Türkiye’nin AB ile ilişkilerini güçlendirmek için diyalog ve işbirliğine hazır olduğunu vurguladı.
“MAKUL BİR İZAHI YOK”
Erdoğan, Türkiye’nin katılım sürecinin engellenmesinin mantıklı bir sebebi olmadığını belirtti. “Mevcut jeopolitik konjonktürde üyelik perspektifimizin güçlendirilmesinin, hem Avrupa’nın hem yakın coğrafyamızın yararına olacağı açıktır