1. Haberler
  2. Bilim ve Teknoloji
  3. Türkiye, teknoloji atılımıyla uluslararası dengeleri değiştirecek!

Türkiye, teknoloji atılımıyla uluslararası dengeleri değiştirecek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin savunma sanayii için gerekli olan çipleri tasarlama ve yerli üretim yeteneğine sahip olduğunu belirtti. Kacır, Gebze’deki TÜBİTAK ve Ankara’daki Aselsan iştiraki AB Mikronano’nun bu alandaki kabiliyetleriyle ülkenin teknolojik bağımsızlığına önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti. Kacır, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katılarak milletvekillerine bir sunum gerçekleştirdi.

“ENDÜSTRİ DEVRİMİNE SEYİRCİ KALMIŞTIK”

Kacır, son 22 yılda yıllık büyüme ortalamasının yüzde 5,4 olduğunu belirtirken, “Ekonomimiz son 17 çeyrektir aralıksız büyümekte. Milli gelirimiz 1 trilyon 250 milyar doları aştı ve kişi başı gelirimiz 15 bin dolara ulaşmış durumda. Sanayi üretim endeksi pandemi öncesi döneme göre; Almanya’da yüzde 13, İtalya’da yüzde 6,7 ve Fransa’da yüzde 3,9 düşüş yaşanırken, Türkiye‘de ise bu dönemde yüzde 19,5’lik bir artış kaydedildi. Bu başarıyı mümkün kılan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemize kazandırdığımız projeler ve hizmetlerdir. Hatırlayalım ki, Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki sanayileşme çabaları uzun yıllar sürdürülemedi. 20. yüzyılda yaşanan endüstri devrimlerini dikkate almadan bir süre geçirdik. Sanayi sektörümüz, montaj sanayisinin ötesine geçme fırsatını bulamadı. Ar-Ge odaklı üretim, büyük şirketlerimizde bile gerektiği gibi gerçekleştirilemedi. Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklarla potansiyelini kaybetti ve teknologi alanında önemli bir adım atamadı. Ancak, AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye‘yi dünya sahnesinde hak ettiği yere ulaştırmak için büyük başarılara imza attık. Sanayi istihdamını 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine artırmayı başardık. Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191’den 363’e, endüstri bölgelerimizin sayısını ise 45’e yükselttik. Sanayi sektörlerinde üretim ve ihracatta rekorlar kırdık. Otomotiv üretimimizde yıllık 357 binden 1 milyon 468 bine, beyaz eşya üretimimizde ise 6 milyon 700 binden 32 milyon 400 bine çıkış yaptık; ihracatımız ise 672 milyon dolardan 5,5 milyar dolara fırladı.” şeklinde konuştu.

“HANGİ ALANDA, GİZLİ AÇIK AMBARGO KONUYORSA, TÜRKİYE O ALANDA DAHA BÜYÜK İŞLER YAPACAKTIR”

Kacır, Türkiye’nin kalkınma yolundaki engellerden birinin terör olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Biz, ülkemizi askeri sahada zayıflatma niyeti taşıyanların ambargoları ile mücadele ettik. Savunma sistemlerini almak için yüksek bedeller ödediğimiz halde, firmaların ürünlerini bizlere sunmadığına tanık olduk. Bu deneyim, savunma sanayinde milli ve özgün teknolojiler geliştirmekten daha başka bir seçeneğimizin olmadığını net bir biçimde ortaya koydu. Ülkemize insansız hava araçları verilmedi, buna rağmen dünyanın en gelişmiş İHA’larını ve SİHA’larını ürettik. İHA’larda kullandığımız görüntüleme sistemleri verilmedi, ancak daha üstün kabiliyetlere sahip kameralar geliştirdik. Geliştirdiğimiz füzelerde kullanılan motorlar da bize sağlanmadı, biz kendi imkanlarımızla turbojet motorları ürettik. Kimse unutmamalıdır ki, hangi alanda gizli veya açık bir ambargo uygulanıyorsa, Türkiye o alanda

Türkiye, teknoloji atılımıyla uluslararası dengeleri değiştirecek!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir