Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, sosyal medya platformlarının “çocukların güvenliğini öncelik haline getirmek gibi bir sosyal sorumluluğu bulunduğunu” vurguladı. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Albanese, Canberra’da gerçekleştirdiği basın toplantısında sosyal medya şirketlerinin “kullanıcılara makul alternatifler sunması” gerektiğinin altını çizdi.
SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ SORUMLU
Avustralya’da 16 yaş altındaki çocukların sosyal medya erişimini yasaklayan tasarının Senato’dan geçmesinin ardından Anthony Albanese, sosyal medya şirketlerinin dijital platformlarında “çocukların güvenliğini öncelik haline getirme” sorumlulukları olduğunu ifade etti.
Albanese, yeni yasanın “çocukları çevrimiçi ortamda korumayı” hedeflediğini belirterek, “Çocuklarımızın çocukluklarını tam olarak yaşamalarını ve ebeveynlerinin onların arkasında olduğunu bilmelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
TASARI SENATODAN DA GEÇTİ
Avustralya Yayın Kurumu (ABC) tarafından yayımlanan habere göre, Avustralya Senatosu, yılın son oturumunda 16 yaş altındaki çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklayan yasa tasarısını 19’a karşı 34 oyla onayladı. Senatoda yapılan küçük değişikliklerin ardından, tasarının yarın yeniden Temsilciler Meclisi’nde oylanması bekleniyor. Onay sürecinin tamamlanmasının ardından Avustralya Genel Valisi tarafından kabul edilmesiyle tasarı yasalaşacak.
Dünya üzerinde benzeri bulunmayan bu yasa tasarısı, sosyal medya şirketlerine gerekli düzenlemeleri yapmaları için 12 aylık bir süre tanıyacak. Bu süre zarfında, 16 yaşından küçük çocukların platformlara erişimini engellemek için gerekli önlemleri almak zorunda olacaklar. Facebook, TikTok, Snapchat, Reddit, Instagram ve X gibi küresel sosyal medya platformları, düzenlemelere uymazlarsa yaklaşık 33 milyon dolara kadar para cezasıyla karşılaşacaklar.
WhatsApp gibi bazı mesajlaşma uygulamaları, video platformu YouTube ve çevrimiçi oyun siteleri bu yasadan muaf tutulabilir. Ayrıca, kurallara uymayan gençler ya da ebeveynleri için herhangi bir ceza verilmesi planlanmıyor.