ABD’li bağımsız senatör Bernie Sanders, Demokrat senatörler Jeff Merkley, Peter Welch ve Chris Van Hollen ile birlikte Kongre’de düzenlediği basın toplantısında, yarın Senato Genel Kurulu’na sunacağı tasarılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sanders, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının ve bölgeye insani yardımların bilinçli bir şekilde engellenmesinin Amerikan yasalarının açık bir ihlali olduğunu belirterek, bu ülkeye ABD’nin silah göndermemesinin gerektiğini vurguladı.
“ABD, (İsrail’in) bu katliamlarda suç ortağıdır, bu suç ortaklığı artık sona ermelidir.” diyen Sanders, İsrail’e yapılacak olan 20 milyar dolarlık son silah satışının engellenmesi gerektiğini ifade etti.
Senatör, “Gazze’de gerçekleşen olayların tanımlanması güç, fakat bu durumu daha da üzücü kılan, oradaki dramın büyük bir kısmının ABD silahları ve Amerikan vergi mükelleflerinin katkılarıyla işleniyor olması.” dedi.
İSRAİL, İLGİLİ ABD YASALARINI ÇİĞNİYOR
Sanders, yarın (20 Kasım Çarşamba) Senato Genel Kurulu’na geleceği ve oylanması beklenen üç tasarısına diğer senatörlerden destek talep ederken, İsrail’in Amerikan yasalarını ve uluslararası kuralları ihlal ettiğini vurguladı.
1961 tarihli Dış Yardım Yasası ile 1976 tarihli Silah İhracat Kontrol Yasası’na referans veren Sanders, İsrail’in Gazze’ye insani yardımları kasıtlı olarak engellemesi sebebiyle bu ülkeye silah satışı yapılamayacağını ifade etti.
SANDERS’IN TASARILARININ ÇARŞAMBA GÜNÜ OYLANMASI BEKLENİYOR
Senatör Sanders, Ağustos ayında Joe Biden yönetiminin onayladığı, İsrail’e toplamda yaklaşık 20 milyar dolarlık silah satışına karşı çıkarak, bu satışın iptali için eylül ayında çeşitli tasarılar hazırladığını hatırlattı.
Bu silah satışını engellemeye yönelik üç ayrı tasarı hazırlayan Sanders’ın tasarılarının, yarın Senato Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.
Şu anda, altı senatörün destek vereceğini belirttiği bu tasarıların Senato’dan geçme ihtimali düşük görünse de, ABD Kongresi bünyesindeki İsrail’e silah satışının engellenmesi çabaları birçok kişi tarafından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
ABD yönetimi, 14 Ağustos’ta İsrail’e toplamda 20 milyar doları aşan beş ayrı pakette savaş uçakları, havadan havaya füzeler, tank, top mühimmatları ve taktik araçlarının satışına onay vermişti.
Sanders, eylül ayında yaptığı bir açıklamada, bu silah satışlarının Amerikan yasalarına aykırı olduğunu belirtmiş ve Kongre’de bunların bloke edilmesi gerektiği çağrısında bulunmuştu.
13 Ekim’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından İsrail’e gönderilen bir mektupta, 30 gün içinde Gazze’deki insani krizin hafifletilmesine yönelik somut adımlar atılmasının istendiği ve aksi takdirde ABD’nin İsrail’e bazı askeri yardımlarının durdurulabileceği ifade edilmişti.
Mektubun üzerinden bir ay geçtikten sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in insani yardımlar konusunda bazı somut adımlar attığını ve şu anda askeri yardımların askıya alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.