HEMŞİRELER ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN), ebe hemşireler için Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HEP-SEN Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Yasin Aldemir ve Neslihan Komser de katıldı.
HEP-SEN Kocaeli Şube Başkanı Özgür Özçınar, yaptığı açıklamada “Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) zorlu şartlar altında çalışan ebe, hemşire ve sağlık memurları olarak, hakkımızı yeterince alamamaktan şikayetçiyiz. Sağlık hizmetinin sunumunda hepimiz en ön sıradayız. İdari kısımlarda, hastanelerde ve acil servislerde asıl sağlık hizmetini biz sağlıyoruz. Ancak söz konusu ücretler olduğunda, farklı mesleklere dayalı adaletsiz bir sistem söz konusu. Ücretlerimizde 13-14 kata varan farklılıklar oluşuyor” dedi.
Özçınar açıklamasına devam ederek, “Biz sadece hakkımızı ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. Yandaş sendikalar, bu zamana kadar sesimizi duyurmadı. Yoksulluk sınırının altında maaş alıyoruz, geçinmekte zorlanıyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Geçmişte olduğundan daha fazla mücadele vereceğiz. Çünkü sağlıklı nesiller bizim gibi ebe hemşire ve sağlık memurları sayesinde yetişiyor. Doğumhanede hayat başlıyor, yoğun bakımda sona eriyor. ASM’de çalışan meslektaşlarımız ise anneliği öğreterek, aşılamaları yaparak sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunuyorlar. Pandeminin gerçek kahramanları bizleriz, fakat tüm emeklerimiz göz ardı ediliyor ve sadece kuru bir alkış ile yetinmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Özçınar, yeni yayınlanan aile hekimliği ve ücret yönetmeliği konusunda da bilgi vererek, “Geçmişteki sorunlar çözülmediği gibi, ASM’lerdeki iş yükleri artırıldı. Lohusa takibi performansa eklendi ve maaşla ilgili yeni düzenlemeler yapılınca bazı hemşireler mali kayba uğrayacak. Uygulanan teşvik sisteminde eşitsizlikler var. Hekimlere sağlanan teşvikler, hemşirelere sunulan teşviklerin ise 13’te biri kadar. Bu durum sağlık meslek grubundaki çalışma barışını bozmakta.” açıklamasını yaptı.
Özçınar, yeni yönetmelikle ilgili olarak taleplerini sıraladı:
“Ebe ve hemşirelerin aile sağlığı merkezlerine yerleştirilmesi, hizmet puanına göre yapılmalıdır.”
“Aile sağlığı merkezlerinde çalışan meslektaşlarımıza ‘eleman ve çalışan’ denmemeli, ‘aile sağlığı hemşiresi’ denmelidir.”
“Hekimlerin muayene odalarına dair standartlar belirlenmişken, hemşire ve ebe arkadaşların çalışma odaları için de standart oluşturulmalıdır. Bazı aile sağlığı merkezlerinde çalışmakta olan birçok hemşire, son derece kötü koşullarda görev yapmaktadır.”
“ASM’nin grup ayrımına girdiğinde sadece hekimlerin değil, hemşire ve ebe arkadaşların görüşleri de dikkate alınmalıdır. Ayrıca, ücretli sağlık personelinin görev tanımları netleştirilmelidir.”
“Yeni düzenlemeyle sadece hekimlere verilen cari gider ödeneği kaldırılarak, ASM’lerin giderlerinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanması sağlanabilir. Bu sayede, meslektaşlarımız zor şartlarda çalışmak zorunda kalmaz.”
“İzin sorunları da göz önünde bulundurulmalıdır. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim ve hemşireler, yıllık izine ayrılmak istediklerinde protokolü olmayan bir meslektaşı bulunmadığı takdirde maaşlarında kesinti yapılmaktadır. Ayrıca, kadın çalışanlarımız doğum izinleri sırasında mağduriyet yaşamaktadır.”
“Kadrolu personelde olduğu gibi yabancı dil tazminatı, eş-çocuk yardımı ve yeterli giyim yardımı sağlanmalıdır.”