Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, Bartın Adliyesi bünyesinde özel olarak düzenlenmiş bir salonda 10. duruşmayı gerçekleştirdi. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müştekiler, patlama sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katılım sağladı. Adliye içerisinde ve çevresinde güvenlik güçleri tarafından geniş çaplı önlemler alındı.
İddia makamı, duruşmada sunduğu mütalaada, tutuklu sanık Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in, patlamaya sebep olan faktörler arasında “havalandırma”, “metan drenajı”, “kömür tozu mücadelesi”, “teknik personel sayısındaki eksiklik” ve “iş güvenliği eğitimleri ile acil durum tatbikatları” konularında kusurlu olduğuna dikkat çekti.
Mütalaada, tutuklu sanıklar İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural’ın, “havalandırma”, “kömür tozu mücadelesi” ve “iş güvenliği eğitimleri ile acil durum tatbikatları” açısından kusurlu olduğu bilgisi verilirken, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu’nun da “havalandırma” ve “iş güvenliği eğitimleri ile acil durum tatbikatları” kapsamında kusur tespit edildiği ifade edildi.
Mütalaada, sanıkların iş güvenliği önlemlerini almakta yetersiz kaldıkları, havalandırmanın iyileştirilmesi adına projeleri hayata geçirmedikleri ve mevzuatta bulunmayan “patara” yöntemi ile kömür üretimine izin verdikleri belirtildi. Bu durumun, “çalışanların sağlık ve güvenliğini tehlikeye atmama” yükümlülüğüne aykırı davranış olduğunu vurgulandı.
“OLASI KASTLA ÖLDÜRME SUÇUNUN UNSURLARININ OLUŞTUĞU GÖRÜLDÜ”
Patlama öncesinde gerekli önlemlerin alınmadan kömür üretimine devam edilmesi durumunun yüksek risk taşıdığı bilindiği halde sanıkların bu durumdan vazgeçmemesi, “olası kastla öldürme” suçu unsurlarının oluştuğunu ortaya koyduğu aktarıldı.
Tutuksuz sanıkların ihmal ve hatalarına dair bilgiler, terki beyanları, bilirkişi raporları, ölü muayene tutanakları, adli tıp raporları ve TÜBİTAK raporları gibi kaynaklar ışığında değerlendirildi. Bu çerçevede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu hakkında toplamda 43 kez “olası kastla öldürme” suçundan 840 yıldan 1050 yıl, 4 kez “olası kastla yaralama” suçundan ise 4 yıl 16 aydan 12 yıl hapis cezası talep edildi.
Mütalaada, tutuksuz diğer 19 sanık için de “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası verilmesi istendi.
Müşteki avukatları, havalandırma sorununa dair bilgilere rağmen sanıkların ilkel yöntemlerle sorunu çözmeye çalıştığını ve üretime devam ettiklerini, ayrıca sensörlerin işlevsiz kaldığını ve su barajlarının eksik olduğunu belirterek, mütalaaya itiraz için süre talep ettiler. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesi gerektiğini savundular.
Sanık avukatları ise, tanıkların ifadeleri neticesinde üretim baskısının bulunmadığı kanısını ortaya koyarak tutuklu sanıkların serbest bırakılmalarını ve tutuksuz sanıkların beraat etmelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıkların mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için duruşmayı 20 Ocak 2025’e erteledi.
SÜREÇ