Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Ekonomi Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı’nda, “Ortak akıl buluşmalarıyla ortaya çıkacak veriler, Mersin Ekonomisi Acil Eylem Planı’nın oluşturulmasına temel teşkil edecek” ifadelerini kullandı.
Mersin’deki makro yatırımlar hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen toplantıda, Vali Pehlivan, “Türkiye Yüzyılını inşallah hep birlikte inşa edeceğiz” diyerek katılımcılara seslendi. Ekonominin kapsamlı bir konu olduğunu belirten Vali, zirvenin amacının ‘bir fotoğraf çekmek’ olduğunu belirtti. Mersin Ekonomi Zirvesi’nin, Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde valilik koordinasyonunda birçok yerel kuruluş ve ajansın işbirliğiyle gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
Zirvede, Mersin’in ekonomik potansiyeli, mevcut durumu ve geleceğe dair yapılacak çeşitli adımlar üzerinde durulacağının altını çizen Pehlivan, “Mersin, tarihin her döneminde doğu ile batıyı birleştiren bir ticaret ve kültür merkezi olmuştur. Bugün, tarımdan sanayiye, lojistikten turizme kadar geniş bir sektörel yelpazeye sahip olan Mersin, ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Hep birlikte bu potansiyeli geliştirme kararlılığındayız” şeklinde konuştu.
Zirve ile tarım, sanayi, teknoloji, lojistik ve turizm gibi öncü sektörlerin zengin potansiyelini değerlendirmek amacıyla bir yol haritası oluşturulmasının planlandığını belirten Pehlivan, yapılacak konferanslarla bu sektörlerdeki durum, beklentiler, hedefler ve çözüm önerilerinin ele alınacağını kaydetti.
Pehlivan, kamu kurumları, üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilecek arama konferansları sayesinde toplanacak verilerin Mersin Ekonomisi Acil Eylem Planı’nın temellerini atacağını belirtti. Ekonomik büyümenin desteklenmesi için tarımda verimliliği artırma, sanayi ile teknolojide katma değerli üretimi teşvik etme hareketlerinin yanı sıra lojistik altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Mersin’in tarihi ve kültürel güzelliklerin yanı sıra yüksek üretim hacmine sahip birçok sektörüyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olduğunu söyleyen Pehlivan, bakanlıkların ildeki yatırım programları kapsamında 218 milyar TL tutarında 2 bin 372 projenin tamamlandığını ifade etti. Bu projelerin, il ekonomisine önemli katkılar sağladığını aktardı.
Vali Pehlivan, 10 Ağustos’ta hizmete giren Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölge için büyük önem taşıdığını belirtirken, havalimanının, iç hatlarda 3 bin 274 ve dış hatlarda bin 379 olmak üzere toplam 4.653 uçuş gerçekleştirdiğini kaydetti. Yıllık yolcu sayısının 1 milyon 98 bin olduğunu belirterek, kargo terminalinin tamamlanmasının ardından ticaretin ve ihracatın artış göstereceğini söyledi.
Mersin-Gaziantep hızlı tren projesinin fiziki gerçekleşme oranının yüzde 45 seviyelerinde olduğunu aktaran Pehlivan, bu proje ile seyahat süresinin önemli ölçüde kısalacağını dile getirdi. Ayrıca Akdeniz Sahil Yolu ve Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu otoyolu projeleri üzerinden ulaşım altyapısının güçleneceğini ve seyahat sürelerinin azalacağını açıkladı.
Mersin Limanı’nın mevcut yıllık konteyner kapasitesinin 2.6 milyon TEU olduğunu, yapılan genişletme çalışmaları ile bu kapasitenin 3.6 milyon TEU’ya çıkarılacağını belirtti. Limanın ticarete ve istihdama katkı sağlayacağını vurguladı.
Mersin Serbest Bölgesi’nin Türkiye’nin ilk kurulan serbest bölgesi olduğunu ifade eden Pehlivan, yıllık 3.8 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu ve bölgede yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiğini aktardı. İhracat tarafında elde edilen başarılarıyla