1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Lesotho ile İlişkiler Tarihi Ziyaretle Güçleniyor

Lesotho ile İlişkiler Tarihi Ziyaretle Güçleniyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Lesotho Krallığı, ülkemizin Güney Afrika bölgesinde önem verdiği, ilişkilerimizin olumlu seyrettiği ortaklardan biridir” açıklamasında bulundu.

ANKARA – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lesotho Başbakanı Samuel Ntsokoane Matekane ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, Lesotho Krallığı Başbakanı Matekane’yi Ankara’da ağırlamanın büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti. Bu ziyaretin, Lesotho’dan Türkiye’ye yapılan en üst düzey ziyaret olarak tarihi bir öneme sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, Lesotho’yla ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve üst düzey temasların artması konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Lesotho ile uyumlu bir iş birliği yürütmekten memnuniyet duyduklarını vurgulayan Yılmaz, “Lesotho Krallığı, ülkemizin Güney Afrika bölgesinde önem verdiği, ilişkilerimizin olumlu seyrettiği ortaklardan biridir. Lesotho ile gerek bölgesel gerekse çok taraflı platformlarda gerçekleştirdiğimiz iş birliğinden büyük bir memnuniyet duymaktayız. Afrika ülkeleriyle ticari ilişkilerimizi, karşılıklı anlayış ve kazan-kazan prensipleri doğrultusunda geliştirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye’nin Afrika kıtasının her alanda ilerlemesine kardeşlik ilkesiyle katkı sağlamaya devam ettiğini vurguladı. Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 60’tan fazla noktaya uçtuğunu belirten Yılmaz, TİKA, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların katkılarıyla bu kıtayla sürekli bir iş birliği içinde olduklarını kaydetti. 2002 yılında 12 olan büyükelçilik sayısının günümüzde 44’e yükseldiğini dile getiren Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar 31 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini ve Afrika Ortaklık Politikası’nın başarıyla uygulandığını ifade etti. Önümüzdeki dönemde Afrika’daki diplomatik ağın genişletilmesi planları arasında Maseru da yer almakta.”

Lesotho makamlarının gelecekte Ankara’da bir büyükelçilik açma niyetinden haberdar olmaktan memnuniyet duyduklarını ileten Yılmaz, ikili ticaretin ve yatırımların artırılması konusunda çalışmaların hızlandırılacağını belirtti.

2003 yılında Afrika ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2023 yılında 37 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Yılmaz, “Hedefimiz, kıta ile ticaret hacmimizi 50 milyar dolara çıkarmaktır. Afrika’daki Türk yatırımları, 2023 itibarıyla 2,3 milyar dolara ulaşmıştır. Türk müteahhitlik firmalarının Afrika’da üstlendiği projelerin toplam tutarının ise 91,6 milyar dolara ulaştığı tahmin edilmektedir. Özellikle Sahraaltı Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin 2003 yılında 1,35 milyar dolardan 2023 yılında 12,4 milyar dolara yükseldiğini görmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Yılmaz, Lesotho’yla olan ilişkileri geliştirmek adına yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ticaret, tarım, eğitim, turizm ve çevre gibi alanlarda yeni adımlar atılması hususlarında mutabık kalındığını ifade etti.

2016 yılında imzalanan Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın, Türkiye ile Lesotho arasındaki ilişkilerin hukuki zeminini oluşturduğunu bildiren Yılmaz, bu anlaşmanın onay süreçlerinin hızlandırılmasını ve Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının en kısa sürede oluşturulmasını hedeflediklerini aktardı. Ayrıca, müzakere aşamasındaki Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın da hızla tamamlanarak imzaya hazır hale getirilmesini planladıklarını belirtti.

TİKA’nın Lesotho Krallığı’nda sosyal kalkınma projelerine imza attığını belirten Yılmaz, “Bu projelerin ve Lesotho’ya

Lesotho ile İlişkiler Tarihi Ziyaretle Güçleniyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir