Mevsimsel hastalıklar arasında, soğuk havaların etkisiyle artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonları ilk sırada yer almakta. Kapalı ve kalabalık alanlarda, virüslerin kolayca bulaşma riski artıyor. Buna bağlı olarak hangi hastalıkların ön plana çıktığı, nadir belirtilerden biri olan koku ve tat kaybının ne anlama geldiği ve hastalıklara karşı neler yapılması gerektiği gibi sorular akıllara geliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, bu konularda açıklamalarda bulundu.
VAKALARDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR
Son günlerde Kovid-19, grip, rinovirüs gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini dile getiren Uzm. Dr. Demir, “Özellikle influenza virüsünde önemli bir artış yaşanmakta. Bu virüs, mevsimsel olarak en belirgin şikayetleri gösterebilen virüsler arasında yer alıyor. Aralık ayıyla birlikte vakalarda gözle görülür bir artış meydana geliyor,” dedi.
GRİP Mİ KOVİD Mİ?
Gribal belirtilerin Kovid-19’dan ayırt edilmesinin test yapmadan oldukça güç olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Demir, “Gribal belirtiler genellikle Kovid-19’daki aynı belirtilerle örtüşüyor. Ancak yeni alt varyantların hastalık yapma potansiyeli önceki dönemlere göre daha düşük. Bu varyantlar genelde hafif burun akıntısı, hapşırık, öksürük, düşük ateş ve kas-eklem ağrıları gibi belirtilerle seyrediyor. Influenza ise daha yüksek ateş ve daha belirgin belirtilerle kendini gösteriyor. Kovid-19’un hastalık yapma potansiyeli giderek azalmış durumda,” şeklinde konuştu.
KOKU KAYBI NE ANLAMA GELİYOR?
Tat ve koku kaybının genellikle Kovid-19 enfeksiyonuna bağlı olarak bildirildiğini ifade eden Uzm. Dr. Demir, “Bu virüs, tat ve koku kaybını sıkça yapıyor. Ancak, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları da bu tür kayıplara neden olabilir. Örneğin, enterovirüsler, rinovirüsler ve influenza da tat ve koku kaybı yaratabilir. Ancak bu durum Kovid-19 kadar yaygın değildir. Viral enfeksiyon durumunda tat ve koku kaybı genellikle burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi diğer belirtilerle beraber görülüyor. Kesin bir tanı koyabilmek adına antijen testleri veya PCR testleri yapılması önerilir,” şeklinde belirtti.
HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIS
Artan vakalarla birlikte hasta yatışlarının da yükseldiğini belirten Uzm. Dr. Demir, “Sadece üst solunum yolu enfeksiyonlarında değil, alt solunum yolu enfeksiyonları, özellikle zatürre vakalarında da artış yaşanmakta. Burada önemli olan, hastalığın viral mi yoksa bakteriyel mi olduğunun ayrımını yapabilmektir. Viral grip hastalığı için antiviral tedavi uygulanırken, diğer gribal hastalıklarda destekleyici tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon söz konusuysa, antibiyotik tedavisine geçiş yapılır,” dedi.
KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Bağışıklığı güçlü bireylerin bile kış mevsiminde gribe yakalanabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Demir, “Grip gibi solunum yolu enfeksiyonları, konuşma ve hapşırma gibi yollarla