Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, karayolu taşımacılığı sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, “Bugün 3 kıtada 70’e yakın ülkeye karayolu ile taşıma gerçekleştiriyoruz. İhracatımızın yüzde 33’ü karayolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Karayolu ihracatımız, 2024 yılının ilk 10 ayında 71,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu yıl, biletli veya turizm amaçlı yapılan seferlerde 13,8 milyon seferde 140,9 milyon yolcu taşındı. Ayrıca, karayolu taşımacılığında yaklaşık 900 bin şoför görev almaktadır.” ifadelerini kullanarak sektördeki gelişmelere değindi.
Bakan Uraloğlu, karayolu taşımacılığı alanındaki verileri göz önünde bulundurarak, “Ülkemizde yaklaşık 900 bin şoför bu sektörde yer almaktadır. Uzun yolculuklardan şehir içi taşımacılığa kadar geniş bir yelpazede görev yapan şoförlerimiz, üretimden pazarlamaya ve ihracata kadar olan süreçlerin bel kemiği durumundadır.” şeklinde açıklamalar yaptı.
SEKTÖRDE DÜZENLEME VE GELİŞİM
Uraloğlu, 2003 yılından beri karayolu taşımacılığında kapsamlı düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle sektör, Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu, daha verimli, güvenli ve ekonomik bir yapıya kavuşmuştur. Ülkemizi uluslararası düzeyde bir lojistik merkez haline getirmek için süreci hızlandırdık. Bu süreçte, sektör çalışanlarının hak, menfaat ve huzurunu gözetmeye özen gösterdik.” diye konuştu.
YOLCU TAŞIMACILIĞI RAKAMLARI
Bakan Uraloğlu, sektördeki kaliteyi artırmak amacıyla dijitalleşmeye verdikleri önemi vurguladı. 2018 yılında Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’nin (U-ETDS) hayata geçirildiğini hatırlatarak, “U-ETDS, taşımacılık sektörünün dijitalleşmesi ve kayıt altına alınmasında bir dönüm noktası olmuştur. Firmaların sefer ve yolcu bilgilerini sisteme iletmesiyle daha etkili bir şekilde kullanılmaya başlandı. 2024 yılında karayolunda biletli veya turizm amaçlı toplam 13,8 milyon sefer gerçekleştirildi ve 140,9 milyon yolcu taşındı. U-ETDS, verimliliği artırmanın yanı sıra taşımacılık piyasasını uluslararası standartlara uygun hale getiriyor.” ifadelerine yer verdi.
E-DEVLET İLE İŞLEMLER
Dijitalleşme kapsamında E-Devlet üzerinden taşımacıların işlem kolaylıklarına da değinen Uraloğlu, “Yetki belgelerinin düzenlenmesi ve taşıt ilave işlemleri gibi Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki birçok işlem e-Devlet Portalı üzerinden gerçekleştirilebiliyor. 2024 itibarıyla, yetki belgesi düzenleme işlemlerinin yüzde 67,9’u, taşıt ilave işlemlerinin ise yüzde 83,36’sı e-Devlet Portalı üzerinden yapılmıştır.” açıklamasını yaptı.
KARAYOLU TAŞIMACILIĞI ANLAŞMALARI
Karayolu taşımacılığının geliştirilmesi noktasında Bakanlık olarak yürütülen çalışmaları aktaran Uraloğlu, “Bugün 3 kıtada 70’e yakın ülkeye karayolu ile taşımacılık yapıyoruz. 60 ülke ile karayolu taşımacılığına dair anlaşmalarımız bulunmaktadır. Daha önce Çin ile imzalanan Karayolu Taşımacılığı Anlaşması yürürlüğe girmişti, 14 Kasım 2024 tarihinde de Katar ile anlaşma imzaladık. Taşımacılığın gelişmesine yönelik adımlar atmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
İHRACAT RAKAMLARI ÜZER