Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından “Yapay Zekâ ve Kadın” temasıyla gerçekleştirilen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin resepsiyon yemeğinde yer aldı. Erdoğan, bu etkinlikte “Adalet, insanlığa nefes aldıracak tüm kapıları açar. Kadınlar sadece bir cinsiyetin temsilcisi değil, aynı zamanda insanlığın yarısıdır. Teknoloji, onu kullanan ellerin ve yönlendiren zihinlerin bir yansımasıdır” şeklinde konuştu. Emine Erdoğan, 21. yüzyılın, değişimin hız kazandığı bir dönem olduğunu vurgulayarak, bu hızlı değişimin motor gücünün “yapay zekâ ve dijitalleşme” olduğunu ifade etti. Büyük verinin işlenmesiyle daha önce erişilemeyen bilgilerin elde edilmesinin mümkün hale geldiğini belirten Erdoğan, ancak teknolojinin adaletle buluşmadıkça insanlık için aydınlık bir gelecek sunamayacağını da sözlerine ekledi.
KADIN GERİ KALIRSA…
Emine Erdoğan, kadının geri planda kaldığı bir sistemin sağlıklı çalışmasının imkânsız olduğunu belirterek, “Bir kuşun tek kanatla uçamayacağı gibi, kadının geri plana itildiği bir yapı da doğru işlemez” dedi. Zirvede bulunan yapay zekâ alanındaki başarılı kadınları, akademisyenleri ve siyasetçileri, bu köklü başarı hikâyelerinin temsilcileri olarak gördüğünü dile getiren Erdoğan, güçlü kadınların sinerjisini görmekten mutluluk duyduğunu ve uzun vadeli işbirliklerinin kurulması temennisinde bulundu.
GENİŞ KATILIM OLDU
Zirvenin geleneksel yemeğine Emine Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
ÖNYARGILARA KARŞI MÜCADELE
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi kapsamında, yapay zekâ ve kadın teması üzerine uzmanlar, akademisyenler ve araştırmacılar bir araya toplandı. Zirve çerçevesinde gerçekleştirilen “Yapay Zekâ, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar” oturumunda, yapay zekâ sistemlerindeki önyargıları saptamak ve ortadan kaldırmaya yönelik stratejiler tartışıldı. Cinsiyetçi ve ayrımcı algoritmaları besleyen unsurlar ile yapay zekâ temelli önyargılarla mücadelenin nasıl yönlendirilmesi gerektiği üzerine de görüşmeler yapıldı.