Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen ‘Ulusal Marmara Deprem Tatbikatı’, İstanbul şehrinde gerçekleştirildi. Tatbikat sonrası bir açıklama yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Engin, “Amacımız, olası büyük bir İstanbul depreminde sağlık hizmetlerimizin kesintisiz olarak sunulmasını sağlamak ve dışarıdan gelecek sağlık personelinin İstanbul’u önceden tanıyarak, talimat ya da koordinasyon gerektirmeden hizmet vermesini temin etmektir” ifadelerini kullandı.
İstanbul’un olası bir depreme karşı sağlık hizmetleri hazırlığı ve müdahale kapasitesi, gerçekleştirilen bu tatbikatla değerlendirildi. Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde 26 ve 27 Nisan tarihlerinde düzenlenen tatbikat kapsamında, 8 ilçedeki sağlık tesisleri ve sahadaki mobil ekipler eş zamanlı olarak çeşitli görevler üstlendi. Tuzla, Pendik, Adalar, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy ilçelerindeki 30 hastane yanı sıra 10 Aile Sağlığı Merkezi, 7 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Sahra Hastanesi ve 12 Acil Müdahale Ünitesi ile 38’i UMKE aracı olmak üzere toplam 187 aracın kullanıldığı tatbikata, 75 Sağlık Bakanlığı personeli, İstanbul’dan 1025 sağlık çalışanı ve 18 ilden 726 sağlık çalışanı katılım gösterdi. Tatbikatta Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi ve Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi, komuta merkezi olarak belirlendi; ayrıca 30 hastanede olay yönetim merkezleri faaliyete geçirildi.
‘OLASI BÜYÜK BİR İSTANBUL DEPREMİNDE SAĞLIK HİZMETİ KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK’
Tatbikatın detaylarını aktaran Engin, “Devamlı olarak gerçekleştirdiğimiz tatbikatlarımızdan biri olan bu çalışma, İstanbul’un olası afet ve deprem durumlarında sağlık hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla 6 ay öncesinden planlanmış olan Faz 2 tatbikatıdır. Faz 1’i 6 ay önce yaptığımızı göz önünde bulundurursak, bu sürede hazırlıklarımızı sürdürdük. Hedefimiz, büyük bir İstanbul depreminde sağlık hizmetimizi sürdürebilmek ve dışarıdan gelen sağlık personelinin İstanbul’a yönelik farkındalığını arttırarak, sağlık hizmetinin devamını sağlamak. Bu hedef sadece hastanelerle sınırlı değil; aile sağlığı merkezleri, eczaneler ve özel hastaneler aracılığı ile belirlediğimiz 10 büyük referans hastanemizle de bölgesel sağlık hizmetlerini devam ettireceğiz” dedi.
‘TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK TATBİKATLARDAN BİRİ’
Engin, “Bu hafta sonu gerçekleştirilen tatbikat, Türkiye tarihinin en büyük tatbikatlarından biri olmayı başardı. Yaklaşık 2 bin personel İstanbul’da, kendi uzmanlık alanlarına göre burada görev aldılar. Olası bir deprem durumunda afetzede olan İstanbul ekibi de sağlık hizmetlerini devralmak üzere burada konuşlanmış durumda. Biz, depreme yönelik yaptığımız çalışmalarla insan hayatını koruma oranımızı artırmayı hedefliyoruz. Literatürde, depremin hemen ardından kurtarılabilen 100 kişiden 85’inin, depreme yönelik yaptıklarımız sayesinde hayatta kalabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede halk sağlığı uzmanı olarak, yalnızca sağlık müdürlüğü değil, tüm paydaşlar olarak hazırlandığımızı belirtmek isterim. Binalarımızı yenileme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sağlık Bakanımızın il sağlık müdürlüğü yaptığı dönemde başlayan İstanbul afet planındaki revizyon, tatbikatlarımızla pekiştiriliyor. Vatandaşlarımızın tedirgin olmaması gerektiğini belirterek, üzerimize düşeni yerine getiriyoruz. Eğer vatandaşlar da kendi sorumluluklarını üstlenirse, olası bir depremde İstanbul’u hazırlıklı bir şekilde karşılayabiliriz