İklim değişikliği, aşırı yağmur, yangın, yıldırım, hortum, dolu, kuraklık ve don gibi doğal felaketlerin sıklığını ve etkisini artırıyor. Bu durum, tarım sektöründe sigortanın önemini de her geçen gün daha belirgin hale getiriyor. Spherical Insights & Consulting’in gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Küresel Tarım Sigortası pazarı 2023 yılında 40.24 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2033 yılına kadar bu rakamın 69.82 milyar dolara çıkması öngörülüyor.
WTW Küresel Gıda, İçecek ve Tarım Risk Raporu’na göre, sektör, azalan tarım arazileri ve sert hava koşulları ile nüfusu artan bir dünyayı besleme mücadelesi veriyor. 400 üst düzey karar vericiyle yapılan araştırma, iklim değişikliğinin işletmelerin yüzde 71’i için en önemli çevresel risk olarak kabul edildiğini ortaya koyuyor. İklimle ilgili hava olaylarının, sel ve kuraklık gibi, sektörde giderek daha fazla hissedildiği belirtiliyor. İşletmelerin doğal afetlere karşı dayanıklılığını artırma çabası, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden yüzde 47’si iş sürekliliği planlarını altı ayda bir, yüzde 31’i ise bu süreçleri üç ayda bir gözden geçirmekte.
72.5 MİLYAR LİRA HASAR ÖDEMESİ YAPILDI
Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan ödemeler, 1 Haziran 2006’dan Eylül 2023’e kadar toplam 74.8 milyar lira devlet prim desteği ve 72.5 milyar lira hasar tazminatı şeklinde oldu. Tarım sigortasında poliçe bedelinin yüzde 50-67’si, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanmakta. Açık alan meyve yetiştiriciliğinde don riski için sağlanan destek oranı yüzde 67, kuraklık verim sigortası ve gelir koruma sigortasında ise yüzde 60 şeklinde belirlenmiştir. Diğer tüm branşlarda bu oran yüzde 50 olarak uygulanmaktadır.
YÜZDE 30’A KADAR PRİM İNDİRİMİ UYGULANMAKTA
TARSİM kapsamındaki poliçelerin sayısı, Haziran 2006 ile Eylül 2024 döneminde 25.6 milyon olarak kaydedildi. Toplam sigorta bedeli 3.8 trilyon lira ile tarımsal varlıkları kapsamaktadır. Ayrıca, bu süre zarfında 74.8 milyar lira devlet prim desteği ve 72.5 milyar lira hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirildi. Her yıl yeni riskler ve ürünlerle TARSİM’in kapsamı genişletilmektedir. Bu yıl bitkisel üretim alanında dolu riski için 79 üründe yüzde 15, 26 üründe yüzde 10 ve 14 üründe yüzde 5 indirim uygulanırken, don riski tarifesinde de 8 üründe yüzde 10 ve 5 üründe yüzde 5 indirim duyurulmuştur. Fırtına riski tarifesinde 225 üründe yüzde 6, sel riski tarifesinde 212 üründe yüzde 5 indirim sağlanmakta; dolu paketi kapsamındaki sigortalılar için 4 yıl boyunca hasar dosyası açılmamışsa yüzde 40 prim indiriminden yararlanılmaktadır.
SERALAR ARTIK KAPSAMDA
Bitkisel ürün ve köy bazlı kuraklık verim sigortası için yüzde 10 oranında çift poliçe indirimi uygulanmaya devam edilmektedir. Ağaç sigortasında ise yüzde 5 olan çift poliçe indirimi oranı, yüzde 10’a çıkarılmıştır. Önceki yıllarda 5. risk kategorisine giren seralar sigorta kapsamı dışında kalırken, 2024 yılında bu kategorideki seralar teminat altına alınacaktır. Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, besi ve süt sığırları için sigorta tarife fiyatında yüzde 4, hayvan sayısı 1-30 baş aralığında olan işletmelere ise