Gabon İçişleri Bakanı Hermann Immongault, yaptığı açıklamada Gabon halkının anayasa değişikliğine ilişkin oyların yüzde 91,80’inin evet olduğunu duyurdu.
Referanduma katılım oranının yüzde 53,54 olduğunu belirten Immongault, hayır oyu kullananların oranının ise yüzde 8,20 olduğunu aktardı.
Kesin sonuçların birkaç gün içinde Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanması bekleniyor.
Gabon halkı, referandumda yarı başkanlık sisteminden başkanlık sistemine geçiş, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması ve art arda en fazla iki dönem aday olabilme gibi maddeler için oy kullandı.
Bununla birlikte, muhalefet yeni anayasanın güçler ayrılığı ilkesini zayıflatacağını ve cumhurbaşkanının tüm yetkileri elinde toplayacağına dair endişelerini dile getirerek halkı değişikliğe karşı çıkmaya çağırmıştı.
GABON’DA DARBE
26 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerini üçüncü kez kazanan Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, oy verme sürecinin son saatlerinde yaşanan “şiddet” olayları nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etmiş, oy sayımı devam ederken internet erişimi kısıtlanmıştı.
30 Ağustos’ta, ulusal televizyon binasına giren bir grup asker yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu.
Askeri yönetim, “Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)” adı altında 26 Ağustos’taki seçimlerin iptal edildiğini açıkladı.
CTRI’nin liderliğine Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema getirilmişti.
General Nguema, 4 Eylül’de Anayasa Mahkemesi önünde geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı olarak yemin etti.
Ali Bongo’ya muhalif bir isim olan Raymond Ndong Sima, 7 Eylül’de geçiş hükümetinin başbakanı olarak atanmıştı.
Baba Omar Bongo, 1967 yılında ilk kez cumhurbaşkanı seçilmiş ve 2009 yılında vefat ettiğinde oğlu Ali Bongo bu koltuğa oturmuştu.
Bongo ailesi, tam 56 yıldır Gabon’un yönetimindeydi.