Düzce’de, inşaatı henüz temel aşamasındayken peşin ödemelerle satın aldıkları dairelerin tapusunu alamayan ev sahipleri, müteahhitin borçları sebebiyle 4 yıldır ikamet ettikleri binanın arsasıyla birlikte satışa çıkarılacağı haberine tepki gösterdi.
DHA’nın aktardığına göre, mağdurların avukatı Muhammed Yiğit Doğru, “Burada bahsettiğimiz kişi sayısı 200-250 kişidir. 50 hane mağdur edilmiştir” açıklamasında bulundu.
MÜTEAHHİT EV HAPSİNDE
Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Altunizade isimli sitedeki daireler, henüz inşaatın temel aşamasındayken müteahhit Ş.E.E.A. tarafından satıldı. İddiaya göre, Ş.E.E.A., sitenin arazisini annesine devrederek burayı ipotek gösterdi ve kredi aldı. Ancak bu kredi ödenemedi. Müteahhitin bunalıma girmesi üzerine iş yerinde intihar girişiminde bulunduğu ve zamanında müdahale ile kurtarıldığı öğrenildi. Ardından uyuşturucu madde kullanma suçlamasıyla ev hapsine alındı.
Daire sahipleri, müteahhidin 4 yıl önceki ödenmeyen kredisi yüzünden evlerinin icra yoluyla satışa çıkarılacağını öğrenince suç duyurusunda bulundular. Bunun yanı sıra, ev sahipleri müteahhidin evinin önüne giderek tepkilerini gösterdiler.
“EVSİZ KALACAĞIZ”
Ev sahiplerinden İbrahim Çakır, mağduriyetlerinin giderilmesini talep ederek, “2018 yılının Haziran ayında temelden dairemi satın aldım. 2020 yılında 5 milyon civarında bankaya dairelerimizin arazisini ipotek gösterdiği için bize kat irtifakı verilemedi, bu yüzden hak sahipliğimiz kanıtlanamıyor. Kısacası, devlet bizi tanımıyor. İki yıldır borçlarımız bitmesine rağmen tapularımız hala yok. Dava sürecimiz devam ediyor ama banka, 15 milyon lira talep ettiği için bina ve arsalar 13 Mart’ta ihaleye çıkacak. Bu durumda, muhtemelen 20 gün içinde bu kadar insan evsiz kalacak. Ödemesini yaptığımız halde dairemizden çıkarılacağız. Orta yol bulunsun ve mağduriyetimiz giderilsin istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“MÜVEKİLLERİMİZ DOLANDIRILMIŞ VE MAĞDUR EDİLMİŞTİR”
Mağdurların avukatı Enes Efe Öztürk, müvekkillerinin dolandırıldığını belirterek, “Müvekkillerimiz, Ş.E.E.A.’nın yetkilisi olduğu Ş.A. tarafından 2018 yılı ve sonrasında devam eden inşaatlardan sözleşmeler aracılığıyla daire satın alarak mağdur edilmiştir. Bu süreçte, müvekkillerimiz sözleşmelere uygun olarak ödemelerini yapmalarına rağmen, 2020 yılında satın aldıkları dairelere ait arsaya ipotek tesis edilmiştir. Bu ipotek, arsa sahibinin annesi üzerine kaydedilmiştir. Geçen süre içinde müvekkillere bu konuda bilgi verilmemiştir. Bu nedenle, bugüne kadar icra yoluyla satışa çıkarılan daireler ve arsa, müvekkillerin 4 yıldır yaşadığı ve hala ödeme yaptığı mülklerdir. Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na, davalı firma yetkilisi hakkında soruşturma başlatılması için başvuruda bulunduk. Müvekkiller bu şekilde dolandırılmış ve mağdur edilmiştir” şeklinde konuştu.
“UZLAŞMAYA HAZIRIZ”
Mağdurların avukatlarından Muhammed Yiğit Doğru ise şunları ifade etti: “Bu