1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Demir Yolu Yatırımlarıyla Ulaşımda Yeni Dönem Başlıyor

Demir Yolu Yatırımlarıyla Ulaşımda Yeni Dönem Başlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki demir yolu yatırımları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, yolcuların 11 şehre doğrudan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ulaşabildiğini belirterek, “Demir yollarını 2002 yılından bu yana geliştirme hamleleriyle devlet politikası olarak ele aldık ve bu alanı öncelikli sektör olarak belirledik. ‘Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi’ vizyonuyla yolcularımızın İstanbul, Ankara, Sakarya, Kocaeli, Konya, Bilecik, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’a hızlı trenle seyahat etmelerini sağladık.” dedi.

Türkiye’nin coğrafi konumunun Asya ile Avrupa arasında köprü olma işleviyle sunduğu fırsatları ekonomik avantajlara dönüştürmek amacıyla demir yollarında yeni bir atılım başlattıklarını dile getiren Uraloğlu, yatırım hedeflerini yükselttiklerini kaydetti.

Uraloğlu, Türkiye’deki demir yolu yolcu taşımacılığındaki gelişmelere dair şu bilgiyi paylaştı: “YHT’lerle bugüne kadar 93 milyon yolcu taşıdık. 2023 yılında 11,9 milyon yolcu bu trenleri tercih ederken, 2024 için bu sayının 12,4 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Ülkemizdeki demir yolu hat uzunluğu şu an itibarıyla 13 bin 919 kilometre olup, bunun 11 bin 668 kilometresi konvansiyonel, 2 bin 251 kilometresi ise hızlı tren hatlarından oluşuyor.”

TAŞIMACILIKTA DEMİR YOLUNUN PAYI ARTIRILACAK

Uraloğlu, demir yolu projeleri çerçevesinde 6 bin 978 kilometrelik kısmın tamamlandığını, 3 bin 776 kilometrelik bölümün yapımına devam edildiğini ve 5 bin 785 kilometrelik projenin ise sürdüğünü ifade etti.

Demir yollarındaki sektörel göstergelere dikkat çeken Uraloğlu, mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu ile yolcu ve yük taşımacılığındaki payın arttırılmasını hedeflediklerini belirtti. “Bu yıl elektrikli hat uzunluğumuz 2 bin 274 kilometre, bunu 2028’de 12 bin 561 kilometreye çıkarmayı planlıyoruz. 8 bin 46 kilometre olan sinyalli hat uzunluğumuzu ise dört yıl içinde 13 bin 772 kilometreye yükseltmek istiyoruz.” şeklinde ekledi.

Bakan Uraloğlu, demir yoluna öncelik vererek ulaşım modlarının entegrasyonunu sağlama ve yolculara daha iyi hizmet sunma hedefinde olduklarını belirtti ve bu amaçla birçok hızlı tren projesini hayata geçirdiklerini aktardı.

ÜÇ BÜYÜK HIZLI TREN PROJESİ

Uraloğlu, ulaşım sıkıntılarını çözmek adına gerçekleştirilen nokta atışı projeleri şöyle sıraladı: “Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT Projesi’nin Ankara-Eskişehir kısmı 13 Mart 2009’da, Eskişehir-İstanbul bölümü ise 27 Temmuz 2014’te faaliyete geçti. Projenin toplam yatırım maliyeti 2,6 milyar dolardır. 534 kilometre uzunluğundaki projede tasarım hızı saatte 250 kilometre olarak belirlendi. Bu hatla bugüne kadar 55,7 milyon yolcu taşındı. Bu rakamın 20,7 milyonunu Ankara-Eskişehir, 34,3 milyonunu Ankara-İstanbul ve 717 bin 485’ini de Eskişehir-İstanbul hattında seyahat edenler oluşturdu. Ülkenin en yoğun illerindeki ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda, Ankara-Konya-Karaman YHT Projesi de önemli projelerimiz arasında yer alıyor. Projenin yatırım tutarı 1,4 milyar dolar ve uzunluğu 411 kilometre. Ankara-Konya kısmı 23 Ağustos

Demir Yolu Yatırımlarıyla Ulaşımda Yeni Dönem Başlıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir