Allianz Türkiye, deprem ve yangın konularında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirdiği Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi’nde toplumu afetlere karşı bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaç doğrultusunda Allianz Teknik danışmanlığında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile iş birliği içinde başlatılan Bilinçli Adımlar Güvenli Yarınlar programı, 7-14 yaş grubundaki çocuklar için afet farkındalığı kazandırmayı hedefliyor.
Programın üçüncü aşaması için özel olarak hazırlanan kutu oyunu, Gymy Kids organizasyonunda İstanbul’da gerçekleştirilen bir etkinlikle ebeveynlere tanıtıldı.
Türkiye’nin İlk Akredite Deprem Laboratuvarı ve Eğitim Merkezi
2019’da deprem ve yangın tehlikelerine karşı toplumsal risk farkındalığını artırmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Risk Mühendisliği ve Allianz Teknik Direktörü Dr. Ceyhun Eren, “Allianz Grubu’nun desteğiyle ülkemize kazandırdığımız Allianz Teknik, uluslararası akreditasyon standartlarına uygun olarak Türkiye’nin ilk ve tek akredite deprem laboratuvarıdır. Aynı zamanda, yangına tepki testleri yapma yetkisine sahip üç akredite kurumdan biri olmaktadır. Allianz Teknik’te uluslararası standartlarda yangın ve deprem testlerinin yanı sıra, akademik çalışmalara destek veriyoruz. Stajyerler, üniversite öğrencileri ve çocuklar için eğitim programları düzenleyerek, burayı bir test merkezi olmanın ötesinde sosyal sorumluluk alanı olarak konumlandırıyoruz” diye ifade etti.
“Kutu Oyunu ile Çocuklar Afetlere Hazırlanmayı Öğreniyor”
Deprem kuşağında yaşadığımız gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, çocuk yaşta afet farkındalığının büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Eren, “TEGV ile iş birliği içinde başlattığımız Bilinçli Adımlar Güvenli Yarınlar programı, çocukların bu konuda bilinçlenmesini hedefliyor. Çocuklar, merkezimizdeki simülatörü deneyimlemek için düzenli olarak ağırlanıyor. Ayrıca, tüm TEGV merkezlerinde zorunlu eğitim modülü olarak uygulanan bir eğitim programı mevcut. Bu eğitimlerde çocuklara doğal afetleri tanımaları, ‘çök-kapan-tutun’ yönteminin uygulanması gibi konularda etkinlikler, videolar ve oyunlar sunuluyor. Eğitimleri pekiştirmek amacıyla tasarlanan kutu oyunu ise TEGV noktalarında tüm çocukların erişimine açık. Bu oyun, 8 yaş ve üzeri çocukların adım adım afete hazırlanmalarına yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.
Deneyimsel Oyunlar Çocukların Farkındalığını Artırıyor
Uzman Psikolog Ayben Ertem, oyunun çocukların gelişiminde sadece bir eğlence aracı değil, aynı zamanda öğrenme biçimi olduğunu belirtti. “Günümüzde yalnızca serbest oyun değil, eğitici ve öğrenim odaklı oyunlar da çocuk gelişiminde öneme sahiptir. Araştırmalar, bu tür oyunların diğer öğrenme yöntemlerine göre yüzde 20 daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle deprem gibi acil durumların simüle edildiği deneyimsel oyunlar, çocukların farkındalık geliştirmesinde %30 daha etkili olabiliyor. Oyunla öğrenme süreci, çocuklara bilgi ve duygu yönetimi ile problem çözme yetenekleri kazandırır. Ebeveynlerin oyun sırasında çocuklarına sorular sorması çok önemlidir; bu, onların düşüncelerini ifade etmelerine ve duygularını anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, ailelerin sakin kalmaları ve ‘çök-kapan-tutun’ yöntemlerini uygulamaları, çocukların öğrenmelerini pekiştirir.” dedi.