CGTN’nin haberine göre, Çin Beyin Araştırmaları Enstitüsü (CIBR), Pekin Başkent Tıp Üniversitesi ile iş birliği yaptığı Xuanwu Hastanesi ve nöroteknoloji şirketi NeuCyber NeuroTech, birlikte geliştirdikleri Beyin-Makine Arayüzü (BMI) sisteminin klinik bulgularını Pekin’de düzenledikleri bir basın toplantısında açıkladı.
Çinli araştırmacılar tarafından tasarlanan bu BMI, beyin korteksine nakil edilerek konuşma yetisini kaybetmiş bir hastanın beyin yapısına entegre edildi. Bu yenilikçi müdahale sayesinde hasta, dil kullanarak yeniden iletişim kurma fırsatı buldu.
“NeuCyber Matrix BMI System” adı verilen bu sistem, felçli hastaların bilgisayarları ve robotik kolları hareket ettirebilmelerini sağlıyor.
Klinik uygulamalar neticesinde, beyin nakli gerçekleştirilen hastalarda BMI kanallarının yüzde 98’inin ameliyat sonrasında işlevsel hale geldiği gözlemlendi.
AFAZİ HASTASI YENİDEN İLETİŞİM KURABİLDİ
Sistem, bu ayın başında Xuanwu Hastanesi’nde, merkezi sinir sistemindeki motor hücre kaybı nedeniyle ALS hastalığına bağlı olarak konuşma yetisini kaybetmiş bir afazi hastasına uygulandı. BMI, hastanın tekrar dil aracılığıyla iletişim kurmasına olanak tanıdı.
Ameliyattan sonra, 14 Mart’ta dil anlama eğitimine başlayan hastanın, Çince’de yaygın olarak kullanılan 62 kelimeyi anlama oranı, ilk 3 saatin sonunda yüzde 34 olarak belirlendi. Bu oran, zamanla yüzde 52’ye kadar yükseldi.
Sistemin, epilepsi, felç, omurilik yaralanmaları, ALS ve afazi gibi çeşitli tıbbi durumlar için başka klinik uygulamalarla geliştirilmesi hedefleniyor.