1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Güney Kore, ABD’yle çip görüşmelerinde esneklik arıyor

Güney Kore, ABD’yle çip görüşmelerinde esneklik arıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Kore Ticaret Bakanı Yeo Han-koo, bu hafta Washington’da gerçekleştirilecek görüşmelerde, ABD’nin çip üreticilerinin Çin’deki faaliyetlerine yönelik olası kısıtlamalarla ilgili endişelerini dile getireceğini bildirdi. Üçüncü tur teknik müzakerelere gitmeden önce basına açıklamalarda bulunan Yeo, sektör temsilcilerinin kaygılarını aktaracaklarını ve bu konuya büyük bir titizlikle yaklaşacaklarını vurguladı. Ayrıca, ticaret anlaşması için belirlenen 8 Temmuz tarihine sıkı sıkıya bağlı kalamayabileceklerini belirterek, görüşmelerin uzayabileceğine dair ipuçları verdi.

Bakan Yeo, ABD’nin yabancı çip üreticilerinin Çin’deki operasyonlarını zorlaştırabilecek politikalar benimseme ihtimalinin endişe yarattığını kaydetti. Samsung ve SK Hynix gibi, küresel çip üretiminde kritik bir yere sahip olan Güney Koreli firmalar, bu tür kısıtlamalardan doğrudan etkilenebilir. Yeo, “Sektörün endişelerini aktarmak için elimden geleni yapacağım ve en yüksek düzeyde dikkat göstereceğim” diyerek çip endüstrisinin haklarını koruma sözü verdi.

TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE ESNEK YAKLAŞIM

Güney Kore, Nisan ayı sonunda ABD ile başlattığı ticaret müzakerelerinde %10’luk mevcut gümrük vergisini azaltmayı planlıyordu. Ancak Yeo, ABD’deki siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle 8 Temmuz tarihine bağlı kalmanın zor olabileceğini açıkladı. Şu an için Güney Kore, 90 günlük bir süreyle askıya alınmış olan %25’lik ek vergiden muaf durumda.

YENİ YÖNETİM VE TİCARET STRATEJİSİ

Haziran ayının başında yapılan erken seçimlerle göreve gelen Başkan Lee Jae Myung, seçim kampanyası süresince ABD ile ticaret anlaşması için acele edilmemesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Yeni Bakan Yeo, Washington’da Beyaz Saray ve ABD Kongresi yetkilileriyle gerçekleştireceği görüşmelerde, ABD’nin Güney Kore’den sığır eti ithalatı ile ilgili düzenlemeleri gevşetme talebi gibi ticaret konularını da masaya yatıracak.

Güney Kore, ABD’yle çip görüşmelerinde esneklik arıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir