Sabancı Holding, 2025 yılının ilk üç aylık dönemi için enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını duyurdu. Bu verilere göre, Sabancı Holding’in kombine satış geliri ilk çeyrekte 336,8 milyar TL’ye ulaştı. Kombine FAVÖK ise 38 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
Bu yıl 100. yılını kutlayan Sabancı Holding, Türkiye’de aile üyelerinin hissedar olduğu büyük holdingler arasında önemli bir adım atarak, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Topluluğun profesyonel yöneticilerinden Hayri Çulhacı’yı seçti.
YATIRIMLARINA DEVAM ETTİ
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, yurt içi ve yurt dışında yaşanan belirsizliklere rağmen sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve ölçeklenebilirlik odaklı yatırım stratejilerine kararlılıkla devam ettiklerini vurguladı. Enerji iş kolunda, 1.200 MW kapasite hakkı için düzenlenen YEKA RES-2024 yarışmalarında Enerjisa Üretim’in, iki ayrı bölgede toplam 750 MW kapasiteli olarak en fazla kapasite hakkı elde eden yatırımcı olduğunu belirtti. Alper, bu projelerin 2027 yılının son çeyreğine kadar tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca, daha önceki YEKA RES-2 ihaleleri kapsamında 1.000 MW’lık kapasitenin kademeli olarak devreye alındığını söyledi. Bu yatırımların tamamlanması ile Enerjisa Üretim’in 2028 yıl sonu itibarıyla en az 6.250 MW’lık bir kurulu güce ulaşarak Türkiye’de özel sektör elektrik üretiminde liderliğini güçlendireceğine dikkat çekti.
Malzeme teknolojileri alanında, griden yeşile dönüşüm stratejisinin bir parçası olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını sürdüren Sabancı Holding, Çimsa’nın Afyon ve Bunol tesislerinde gerçekleştirdiği güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarının ardından, Eskişehir’de 14,2 MWp DC kurulu güce sahip yeni bir GES’i devreye aldığını açıkladı. Alper, “Dünya’nın Sabancı’sı vizyonu doğrultusunda, yurt dışında da yıkıcı inovasyonların bir parçası olmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar füzyon, mıknatıs teknolojileri, pil teknolojileri ve yapay zeka üzerine yaptığımız yatırımların yanına, kuantum bilişimin öncü girişimlerinden Quera ve jeotermal teknolojilerinin heyecan verici şirketlerinden Fervo Energy gibi firmalara da yatırımlar yaptık. Amacımız, geleceğin teknolojilerinin geliştiricisi olup, bu tecrübemizi ülkemizin hizmetine sunmaktır.” dedi.
TEMETTÜ ÖDEMELERİ NİSANDA TAMAMLANDI
Cenk Alper, Sabancı’nın yalnızca iş faaliyetleriyle değil, değerleriyle de Türkiye ekonomisine katkıda bulunduğuna vurgu yaptı. “Portföyümüzü yönetirken çeşitlilik ve ölçeklenebilirliğin yanı sıra sermaye getirisi ve hissedar değerinin artırılmasını da önceliklendiriyoruz. 2024 yılına ilişkin nakit kâr payı ödemelerimizin Nisan ayı başında tamamlandığını belirtmek isterim. Bu şekilde, temettü geleneğimizi 23. yıla taşımış olduk. Sabancı olarak 2003 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde yatırımcılarımıza kâr payı dağıtmanın gururunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.