Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, süt ve süt ürünleri sektörünün bu ülkede atmayı planladığı adımlar ile ilgili yorumda bulundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirilen görüşmelere dikkat çeken Çallı, bu temasların süt ve süt ürünleri sektörü açısından faydalı olacağına inandığını belirtti.
Türk sütçülük sektörü, yüksek kaliteye sahip tesisler ve güçlü üretim kapasitesini bir araya getirerek uluslararası pazarlarda daha fazla varlık göstermek istediklerini ifade eden Çallı, Bakan Yumaklı’nın Türkiye’nin Ukrayna’ya süt ve süt ürünleri ihracatını başlatma yönündeki çabalarını olumlu karşıladıklarını aktardı.
“SEKTÖRÜMÜZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”
Çallı, Türkiye’nin dünya çapında önemli bir süt üreticisi olmasına karşın ihracat konusunda gerilerde kaldığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Katma değerli süt ürünlerimizin ihracatı için henüz keşfedilmemiş bir potansiyele sahibiz. Ukrayna pazarı, Türk süt ve süt ürünleri sanayisi için büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu alanda etkin bir şekilde yer almak sektörde atılacak önemli bir adımdır. Ukrayna pazarına giriş yapmayı heyecanla bekliyoruz. Stratejik bir pazar olan Ukrayna’da daha aktif rol almak, üreticilerimize ve çiftçilerimize yeni fırsatlar sunmanın yanı sıra Türkiye ekonomisine de önemli katkılarda bulunacaktır. Sektörümüz, Ukrayna’ya yönelik ihracat için yeterli üretim kapasitesine sahiptir.”
ÇALLI, AYRAN, KEFİR, PİZZA PEYNİR TÜKETİMİ UKRAYNA PAZARINDA YÜKSELİŞTE
Çallı ayrıca, ayran, kefir ve pizza peyniri gibi ürünlerin Ukrayna pazarında tüketimindeki artışa dikkat çekti. Ukrayna halkının Türk süt ürünlerini yakından tanıdığını ifade etti.
Ukrayna ve Türkiye arasında hayvansal ürünler için gerekli sağlık prosedürlerinin hızla tamamlanması gerektiğini vurgulayan Çallı, “Ticaretimizin kısa dönemde geçmiş seviyelere ulaşacağına inanıyoruz. Modern üretim tesislerimiz, ileri teknolojimiz ve sıkı gıda güvenliği politikalarımız sayesinde yıllardır Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun, sağlıklı ve besleyici süt ürünleri üretimi yapmaktayız. Türkiye genelinde 41 tesisimiz AB’ye ihracat onayı almış durumdadır. 100’den fazla tesisimiz ise Çin, Suudi Arabistan ve ABD gibi ülkelerce denetlenmiş ve onaylanmıştır.” dedi.
Çallı, ASÜD olarak, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması için çalmaya devam ettiklerini ve Türk süt ve süt ürünlerinin dünya genelinde daha fazla tüketiciye ulaşması adına çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, son dönemde gelişen diplomatik ilişkilerle birlikte Malezya ve Endonezya gibi büyük pazarlardaki ihracat engellerinin de kaldırılmasını umduklarını ifade etti.
“BİR AN EVVEL ÇİĞ SÜTÜ DE İHRACATA ÇEVİREBİLMELİYİZ”
Şu an ülkedeki çiğ süt üretiminin fazla olduğunu belirten Çallı, şunları ekledi:
“En kısa sürede bu çiğ sütü ihracata dönüştürebilmeliyiz. Geçmiş yıllarda arz-talep dengesini ihracat sayesinde sağladık. Süt ürünleri sektörü için ihracat, sanayicimizin iç piyasadaki maliyetlerinin düşür