Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, dernek genel kurulundaki konuşmalarında sarf ettikleri ifadeler nedeniyle “zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Bu durum, 5 yıl 6 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edilmesi ile sonuçlandı.
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki sanık hakkında düzenlenen iddianameyi inceledikten sonra kabul etti. Mahkeme, aynı zamanda ilk duruşmanın tarihini 20 Mayıs olarak belirledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkında, 13 Şubat’taki dernek genel kurulunda gerçekleştirdikleri konuşmalarda yargıyı telkin ve yönlendirme kastıyla ifadeler kullandıkları iddiaları doğrultusunda bir iddianame hazırlamıştı.
İddianamede, Aras ve Turan’ın ifadeleriyle, Türkiye genelinde hukuki güvenliğin eksik olduğuna dair beyanlar verdikleri, vatandaşların devletle ilgili güvensizlik hissettikleri ve gözaltı, tutuklama gibi hukuksal süreçlerin toplumda huzursuzluk yarattığı ifade edilmektedir.
Sanıkların bilmedikleri siyasi, hukuki, adli ve idari konularda yanıltıcı yorumlar yaparak kamuoyunu etkiledikleri de iddianamede yer alan ifadeler arasında. Özellikle Aras’ın konuşmasının TÜSİAD’ın resmi internet sitesinde hem görüntülü hem de yazılı olarak yayımlandığı dikkate alındığında, bu eylemlerin ülkenin güvenliğini, kamu düzenini ve genel sağlığı olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
Sanıkların, siyasi, ekonomik ve ticari konularla ilgili kamuoyunu manipüle etme amacı güttükleri ifade edilmekte ve bu doğrultuda “zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 5 yıl 6 ay 15 güne kadar hapis cezası talep edilmektedir.
Ayrıca, Turan ve Aras hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yürütülen ayrı bir soruşturma süreci de mevcuttur.