Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, yıllık gelir vergisi beyannameleri her yıl mart ayında verilmektedir.
2024 yılına ait ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlarla ilgili yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 2 Nisan Çarşamba gününe kadar sunulması zorunludur.
Bakan Mehmet Şimşek, bu konu hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Kayıt dışılıkla o yıl da kararlı bir şekilde mücadele edileceğini dile getiren Şimşek, “Kayıt dışı ekonomik faaliyetleri önleyerek vergide adalet sağlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, ileri analiz teknikleri kullanarak, ilgili sektör ve alanlardaki potansiyel riskleri tespit etmeye devam edeceğiz. Fiili vergi denetimlerini artırarak mükelleflerde bir vergi denetimi algısı oluşturmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
“İzaha daveti yoğun şekilde kullanıyoruz”
Şimşek, “İzaha davet” uygulamasını etkin bir şekilde kullanmaya başladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Vergi kaybına neden olduğu düşünülen mükellefleri tek tek izaha davet ediyoruz. 2024 yılı kazançlarına dair beyan dönemi başladı. Elde edilen kazançların düzgün bir şekilde beyan edilmesi, vergi adaletinin sağlanması açısından kritik önem taşımaktadır. Mükelleflerimizden, vergi uyumuna yönelik azami hassasiyet göstermelerini talep ediyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı yöneticilerini tüm illere ziyaretler için görevlendirdim. Ekibimiz, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek beyanların doğru yapılmasının önemini ve kayıt dışılıkla mücadele konusundaki kararlılığımızı aktarıyor.”
Konutlarda fiili yoklama
Geçtiğimiz yıl kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan yaklaşık 1,8 milyon beyanname alan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu yıl rakamın 2 milyonu aşmasını bekliyor.
Başkanlık, 2024 yılında kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespit edilmesi amacıyla yaklaşık 1,5 milyon konutu incelemeye alırken, 425 bin konutta da fiili yoklama gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı.
Dijital Vergi Dairesi’nden alınan “Kira Bildirim Formu” ile kiracılar, gönüllülük esasına dayanarak 38 bin form doldurdu. Bu formlar sonucunda kira beyannamesi vermeyen 20 bin mükellefle ilgili yasal işlemler yapıldı. Böylelikle, 2024 yılında beyanname veren mükellef sayısında bir önceki yıla göre yüzde 26’lık bir artış sağlandı.
Kira gelirini gerçek değerinden beyan etmeyene inceleme
Mükellefler tarafından verilen beyannamelerde bir önceki yıla kıyasla yüzde 107 artışla 399,2 milyar lira matrah beyan edildi ve yüzde 101 artışla 126,9 milyar lira vergi hesaplandı.
Yürütülen bu çalışma sayesinde 55 bine yakın mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini vermesine yardımcı olundu. Bu beyannamelerle birlikte 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. Başkanlık, bu yıl da benzer uygulamalara devam edecek olup, kira gelirini gerçek değeri üzerinden beyan etmeyenler için inceleme süreci başlatılacak.
Gerçekleştirilen adımlar sayesinde 2023 yılında 3,7 milyon, 2024 yılında 4,4 milyon gelir vergisi beyannamesi alınması sağlandı. Başkanlık, bu yıl da 4