Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg’un Fox News ile gerçekleştirdiği röportajda dile getirdiği iddialara yanıt verdi. Kellogg, “Rusya ile Ukrayna arasında 30 günlük bir ateşkes sağlanmasının önündeki tek engel Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu öneriye karşı çıkması” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.
Zaharova, Rusya’nın asla ateşkese karşı olmadığını vurgulayarak, bu durumu iki kez gösterdiklerini ifade etti.
Ayrıca Zaharova, Trump’ın mart ayında önerdiği “enerji altyapı tesislerine yönelik saldırıların 30 günlüğüne durdurulması” önerisini desteklediklerini belirtti. Bunun yanı sıra Rusya’nın Paskalya Bayramı’nda bir ateşkes ilan ettiğini hatırlatarak, “Kiev’in bu önerilere uyması, uzun vadeli bir ateşkese yönelik önemli bir adım olabilirdi. Ancak maalesef, Kiev her iki durumu da sabote etti.” şeklinde konuştu.
Zaharova, Washington’dan Chicago’ya kadar uzanan 1200 kilometrelik muharebe hattında ve 30 günlük bir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için dikkate alınması gereken pek çok detay bulunduğunu ifade etti. Ateşkese uyumun denetlenmesinin önemine de değinen Zaharova, bu sürecin dikkatle ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
Zaharova, bu sürenin Ukrayna ordusu tarafından muharebe potansiyelinin artırılması, hızlı seferberlik ve silah tedariki için kullanılabileceğine dikkat çekti.
Belirttiğine göre, böyle bir durumda 30 gün içerisinde çatışmanın yeni bir ivme kazanacağına işaret etti ve şunları ekledi:
“Bunun sonucunda, ateşkesin önündeki tek engel, anlaşmaları ihlal eden ve uzun vadeli ateşkesin şartlarına ciddiyetle yaklaşmayan Kiev’dir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 8-10 Mayıs tarihlerinde ilan ettiği 72 saatlik ateşkes sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin alacağı tutum, Rusya’nın barış amaçlı niyetlerinin bir test edileceği an olacaktır.”
*Haberin fotoğrafı AA tarafından servis edilmiştir