Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Parlamento’da gerçekleştirdiği konuşmasında ülkesinin uzun vadeli savunma politikaları ile yatırımlarına dair önemli bilgiler paylaştı.
Miçotakis, uzun vadeli programın finansman kaynakları hakkında konuşurken, bu kaynakların yalnızca askeri yatırımlar ve silahlanma ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda ülkesinin uluslararası arenada istikrarlı ve güçlü kalmasına yönelik yatırımları da kapsadığını vurguladı.
Ukrayna, Orta Doğu ve Suriye’deki krizlere dikkat çeken Miçotakis, ABD’nin NATO içindeki rolünde değişim hazırlığı yaptığını da sözlerine ekledi.
Miçotakis, değişen küresel dengelerin Avrupa Birliği için yeni zorluklar getireceğini belirterek, “Savunma yatırımları, egemenliğimize ve ulusal onurumuza yapılan yatırımlardır.” ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği’nde savunma bütçesi üzerine yürütülen tartışmalara da değinen Miçotakis, bu bağlamda Yunanistan’ın savunma harcamalarında esnekliği, “aşırıya kaçarak” kullanmayacağına dikkat çekti.
Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi’nin Temmuz 2019’da iktidara gelmesi sonrasında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle atıl kalan savunma gücüyle karşılaştıklarını belirterek, iktidarları döneminde 24 Rafale tipi askeri uçak ve 3 Belharra tipi fırkateyn alımı gibi önemli yatırımlar yaptıklarını hatırlattı.
25 MİLYAR EURO’LUK SAVUNMA PROGRAMI
Ekonomik kriz dönemlerinde savunma harcamalarının sınırlı olmasi nedeniyle planlanan yatırımların gerçekleştirilemediğini vurgulayan Miçotakis, “Şimdi durum farklı. Savunma Bakanı, savunma programı için 25 milyar euro imkanı bulunduğunu biliyor.” dedi.
Konuşmasında, Yunanistan’ın yeni savunma yatırımları programının temel prensiplerini de dile getiren Miçotakis, Ukrayna’daki savaşın insansız hava araçları ve yapay zeka gibi savunma teknolojilerindeki dönüşümü ortaya koyduğunu belirtti. “Bu teknolojiler, Silahlı Kuvvetlerin uzun vadeli planlamalarına dahil edilmelidir.” açıklamasında bulundu.
Miçotakis, F-35 ve Belharra programlarına katılmanın yeterli olmadığını, aynı zamanda yenilenebilir ve güncellenebilir esnek silah sistemlerinin önemine de vurgu yaptı.
Yerli savunma sanayisinin katkısının da önemli bir unsur olduğunu belirten Miçotakis, “Yunanistan’ın katma değerinden bahsetmeli, Milli Savunma Bakanlığının hazırladığı gelecekteki tüm programlara Yunan savunma sanayisinin katkısını dikkate almalıyız.” dedi.
Yenilenecek yatırımlar programının diğer önemli bir prensibinin mevcut sistemlerin bakım ve onarımının yapılması olduğunu ifade eden Miçotakis, bakım yapılmayan sistemlerin zarara yol açabileceğini aktardı.
“GÜVENLİK VE EGEMENLİK OLMAKSIZIN REFAH OLMAZ”
Yunanistan’ın dünya üzerindeki değişen koşullara uyum sağlaması gerektiğini dile getiren Miçotakis, “Küçük bir ülke olsak bile, büyük bir jeopolitik önemimiz var. Biz saldırgan değil, caydırıcı bir politika izliyoruz çünkü ulusal egemenliğimizi koruyarak iç istikrarı sağlamalıyız.” dedi.
Yunanistan’ın savunma politikasının hem varoluşsal hem de gelişimsel boyutlara sahip olduğunu belirten Miçotakis, “Güvenlik ve egemenlik olmaksızın refah olmaz. Güçlü bir ekonominin güvenliği sağlamadan var olabileceğini