Anayasa Mahkemesi, yaptığı açıklamada Yoon’un sıkıyönetim ilanının, anayasada tanımlanan “ulusal kriz” kriterlerini karşılamadığını belirterek, bu durumun anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Ajanslar tarafından aktarılan habere göre, mahkeme ayrıca Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından, Ulusal Meclise asker göndermek suretiyle kanunları ihlal ettiğini kaydetti.
Bu gelişmeyle birlikte Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclisin azil isteğini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim ilanı sebebiyle görevden alınmasını onayladı.
Azil kararının ardından Yoon anında görevden alındı ve ülke, 60 gün içerisinde yeni bir devlet başkanlığı seçimi yapma sürecine girecek.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 tarihinde yaptığı televizyondaki açıklamada, “muhalefetin devlet karşıtı eylemlere katıldığını” öne sürerek sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak meclisin bu kararı geri alması ve Bakanlar Kurulu’ndan onay alması sonucunda geri adım atmak zorunda kalmıştı.
Ulusal Meclis, 14 Aralık 2024’te düzenlediği oylamada Yoon’un azledilmesini talep etmiş ve Anayasa Mahkemesinin kararına kadar Yoon geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı.
Sıkıyönetim ilanıyla ilgili yürütülen adli soruşturma sebebiyle 15 Ocak’ta gözaltına alınan Yoon, tarihe geçerek ülkesinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olmuştur.
Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararı doğrultusunda “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak tarihinde tutuklandı. Güney Kore Savcılığı ise 26 Ocak’ta Yoon hakkında bu suçlamalarla ilgili iddianame düzenlemişti.
Seul Merkez Bölge Mahkemesi, Yoon’un tutukluluğunu iptal edip fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermesiyle birlikte, Yoon 8 Mart tarihinde serbest bırakıldı.
AZİL SÜRECİ
Güney Kore’de bir devlet başkanının görevden alınabilmesi için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, Meclisin üçte iki oyu ile onaylanması gerektiği belirtiliyor. Diğer siyasi figürlerin azli ise salt çoğunlukla yeterli olabiliyor.
Azil oylamasının ardından, azil talebi Anayasa Mahkemesine götürülüyor. Mahkeme, azil sürecine dair kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenliyor ve azil istemini onaylayıp reddetmek için 6 aylık bir süreye sahip. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının kararı onaylaması durumunda lider görevden alınıyor. Halen mahkemede 8 yargıcın görev yaptığı bildiriliyor.
Güney Kore Ulusal Meclisi, 14 Aralık’taki oylamada nitelikli çoğunluğu sağlayarak Yoon’un azil talebini onaylamıştı.
Anayasa Mahkemesi, Yoon’un azil talebini kabul ederek, 2017 yılında azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’den sonra görevden alınan ikinci devlet başkanı olma unvanını kazandırdı.