Veri merkezlerinin ve yapay zeka sistemlerinin enerji tüketimi, çevresel ve ekonomik açılardan önemini korumaya devam ediyor.
Bu bağlamda, yapay zeka uygulamalarının kullanımı, özellikle yoğun talep gören büyük dil modellerinin varlığı nedeniyle, ciddi enerji tüketimi ve altyapı ihtiyacı yaratabiliyor.
Her bir sorgunun sistem üzerinde yük oluşturduğu ve bu durumun maliyetlerin artmasına neden olabileceği belirtiliyor. Yapay zeka modellerinin kullanımı sırasında gereksiz ve uzun sorgulardan uzak durmanın maliyetleri düşürmeye yardımcı olacağı ifade ediliyor.
Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, AA muhabirine verdiği demeçte, dünya genelinde teknoloji rekabetinin hız kesmeden sürdüğünü ve yapay zeka teknolojilerine yatırım yapan ülkelerin gelecekte kilit rol oynayabileceğini dile getirdi.
Çalış, Türkiye’nin yapay zeka alanında ilk 20 ülke arasında yer alabileceğini belirterek, “Yapay zeka, iş dünyasında heyecan verici fırsatlar sunmanın yanı sıra ciddi zorluklar da getirerek köklü değişimler yaşatıyor.” açıklamasında bulundu.
Yapay zekanın otomasyona dayalı yeteneklerinin, sık tekrarlanan görevlerin insanlardan makinelerle devralınmasına sebep olduğunu aktaran Çalış, bu durumun bazı iş kollarında istihdam kaygılarına yol açsa da yeni iş alanlarının doğmasına da katkı sağladığını bildirdi.
Yapay zeka teknolojilerinin iş süreçlerini daha etkin ve hızlı kıldığını vurgulayan Çalış, karar alma süreçlerinin yapay zekanın sağladığı derin analizler ve tahminlerle daha doğru hale geldiğini ifade etti.
“HER SORGUNUN MALİYETİ OLDUĞUNU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK ÖNEMLİ”
Çalış, yapay zeka teknolojilerindeki maliyet hesaplarının bir dizi temel faktöre bağlı olduğunu belirterek, özellikle büyük dil modellerinin geliştirilmesinin yüksek enerji ve sistem maliyetlerine yol açtığını sözlerine ekledi.
OpenAI Üst Yöneticisi (CEO) Sam Altman’ın yapay zeka modellerinde “Teşekkür ederim” gibi nazik ifadeler kullanmanın milyonlarca dolara mal olduğuna dair açıklamasını hatırlatan Çalış, şöyle dedi:
“Her sorgunun veya ifadenin işlenmesi, büyük sistemlerin çalışmasını gerektirdiğinden, mikro düzeyde bile bir maliyet oluşturuyor. Bu maliyetler, modelin karmaşıklığına ve kullanım sıklığına bağlı olarak hızla artabilir. Yapay zeka modelleri kullanırken her sorgunun bir maliyeti olduğunu hatırlamak oldukça önemli. Gereksiz ya da uzun sorgulardan kaçınmak, maliyetleri azaltmada yardımcı olabilir. Dil modelleri ile yapılan sohbetlerde aşırı nazik veya gereksiz ifadeler kullanmak, sistem kaynaklarının israfını artırarak maliyetleri yükseltebilir. Ancak bu, kaba bir iletişim tarzını benimsemek anlamına gelmez; özellikle yüksek hacimdeki kullanımlarda bu mikro etkileşimlerin maliyet etkisini dikkate almak önem taşır.”
İHTİSAS ÜNİVERSİTELERİ KURULMASI ÖNERİSİ
Türkiye’nin yapay zeka alanındaki rekabet gücünü artırmak için stratejik adımlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Çalış, “TBMM’de Yapay Zeka Araştırma Komisyonuna TÜYAFED olarak hazırladığımız raporla katkı sağlamaya çalıştık.” şeklinde konuştu.
Çalış, eğitim ve diğer konularla ilgili yapılması gereken stratejik önerilere dikkat çekerek şunları belirtti:
“Yazılım ve yapay zeka üzerine bir bakanlık kurulmalı, bu alanlarda 7 bölgede ihtisas üniversiteleri açılmalı, yazılım sektörü için meslek odası oluşturulmalı, ticaret odalarında yazılım ve bilişim komiteleri kurularak yapılandırılmalıdır. Ayrıca