1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yapay Zeka ile Kalp Sağlığında Çığır Açılıyor

Yapay Zeka ile Kalp Sağlığında Çığır Açılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı, Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Nakli Kliniği Sorumlusu ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kervan, TKDCD’nin son kongresinde katılımcılara ilham verici bilgiler sundu. Anlattıkları ve paylaştığı gelişmeler oldukça çarpıcıydı.

KALP KRİZİ İÇİN ERKEN UYARI
Prof. Dr. Kervan, yapay zekanın kalp krizi riskini tahmin edebilen algoritmalar geliştirdiğini vurguladı. “Hayal edin ki bir robot, cerrahın elini milimetrik hassasiyetle yönlendiriyor. Bu artık bir bilim kurgu değil, günümüzün gerçeği. Yapay zeka, kalp ve damar sağlığına dair teşhis ve tedavi süreçlerinde devrim yaratıyor” dedi. Yapay zekanın kalp hastalıklarını daha erken tespit etmenin yanı sıra tedavi süreçlerini kişiselleştirme ve ameliyat güvenliğini artırma potansiyeline dikkat çekti.

AKILLI STETOSKOPLAR DEVREDE
Ekokardiyografi görüntüleme alanında yapay zekanın kullanımının yaygınlaştığını söyleyen Prof. Dr. Kervan, mevcut yazılımların kalp yetmezliğini yüzde 90’ın üzerinde bir doğrulukla tespit edebildiğini belirtti. Bu süreçte küçük belirtilerin hayati öneme sahip olduğunu ve yapay zekanın bu ipuçlarını yakalamaktaki başarısının altını çizdi. Ayrıca, artık akıllı stetoskopların geliştirildiğini ifade etti; bu cihazlar kalp seslerini dinlemekle kalmayıp, aynı zamanda analiz edebiliyor.

TÜRK CERRAHLARDAN ÖRNEK ÇALIŞMA
Prof. Dr. Kervan, TÜBİTAK ve TÜSEB desteğiyle geliştirdikleri yapay zeka takip sistemini tanıttı. Kalp nakli bekleyen hastalara yapay kalp cihazı takıldığını belirten Kervan, “Bu sistemle 70’e yakın hastamızın durumunu anlık izliyoruz. Herhangi bir risk durumunda sistem uyarı veriyor; böylece komplikasyon oranları uluslararası verilerden daha düşük kalıyor” şeklinde konuştu. Projenin Türkiye için hem prestij hem de gelir kaynağı oluşturacağını ekledi.

ACİL SERVİSLERDE HAYAT KURTARICI
Prof. Dr. Kervan, kalp krizlerinde müdahale süresinin kritik olduğunu ve yapay zekanın acil durumlarda teşhis sürelerini önemli ölçüde kısalttığını ifade etti. Acil servislerde veya ambulanslarda kullanılan EKG cihazlarına entegre yazılımlar, kalp krizine işaret eden sinyalleri hızla tespit ediyor.

TIKALI DAMARI ANINDA TESPİT EDİYOR
BIR diğer dikkat çekici yenilik ise BT anjiyografi uygulamalarında yapay zekanın

Yapay Zeka ile Kalp Sağlığında Çığır Açılıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir