Edirne’de “Trakya Üniversitesinin Yapay Zeka Alanında Stratejik Hedeflerinin Belirlenmesi” başlıklı bir çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştay, üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda yapıldı. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Hatipler, giderek değişen dünyada en çok tartışılan konulardan birinin yapay zeka olduğunu dile getirdi.
Hatipler, yapay zeka teknolojisinin gündeme gelmesiyle birlikte yeni fırsatların ortaya çıktığını belirtti. “Yakın gelecekte yapay zekanın gelişimi sayesinde kişiselleştirilmiş sağlık ve eğitim programları, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji verimliliği gibi konularda yeni çözümler üretmesi beklenmektedir” dedi.
Aynı zamanda, yapay zekanın getirdiği risklere de dikkat çekti. İşsizlik, güvenlik sorunları, etik kaygılar ve sosyal eşitsizliklerin, bu konuda dikkate alınması gereken sorunlar arasında yer aldığını aktaran Hatipler, şunları ifade etti:
“Yapay zeka sistemlerinin karar alma süreçlerindeki şeffaflık eksikliği ve önyargılı olabilme riski endişe verici unsurlar olarak öne çıkıyor. Yapay zekanın potansiyel fayda ve zararlarının değerlendirilmesi, bu teknolojinin gelecekteki rolü açısından hayati bir önem taşımaktadır. İnsanı merkeze alan etik değerler üzerine inşa edeceğimiz yaklaşımlarla, yapay zeka teknolojisinin sunduğu imkanlardan en iyi şekilde yararlanmak ve ortaya çıkabilecek riskleri minimize etmek için dikkatli ve bilinçli adımlar atmamız gerekmektedir.”
Hatipler, yapay zeka ile ilgili risklerin göz ardı edilmeden, bu durumu dikkate alarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve ülkenin bu alanda hızla ilerlemesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt da yapay zekanın dünya genelindeki etkilerinden bahsetti. Yapay zeka teknolojisinin potansiyeli hakkında hem olumlu hem de olumsuz senaryoların bulunduğunu belirtti. Bozkurt, “Bazıları yapay zekanın insanlığı daha müreffeh hale getireceğini öne sürerken, bazıları bunun insanlığı sonunu getirebileceğinden endişe ediyor. Yapay zekanın işsizlik, toplumsal eşitsizlikler gibi sorunlar doğuracağı korkusu da önemli bir endişe kaynağı.” dedi.
Ayrıca, yapay zekayı etkin bir şekilde kullananlar ile kullanamayanlar arasında büyük bir uçurum olacağına vurgu yaptı ve bu nedenle yapay zeka okuryazarlığının artırılması gerektiğini açıkladı.
Fütürist Akademi Başkanı Kamil Kazım Sarı, “Yapay zekanın geleceği: bir fütürist gözüyle geleceğin yapay zekası” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Çevrim içi oturumların ardından, akademisyenler “tarım, otomotiv, savunma, sağlık teknolojileri, sanayide dijital dönüşüm, sosyal bilimler ve eğitim” alanları üzerine fikir alışverişinde bulunarak çalıştay raporu hazırladı.
Bu çalıştay, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.